Начало Новини Актуално Хванаха в нарушение пункт за метали в Раднево. Кражбите продължават, но отнети лицензи няма

Хванаха в нарушение пункт за метали в Раднево. Кражбите продължават, но отнети лицензи няма

Актуално

Проверка на полицията в Раднево е засякла в нарушение пункт за изкупуване на черни и цветни метали на ул. "Васил Левски", в индустриалната част на града. Работещите там не вписвали в регистрите продажбите и износа на отпадъците в деня на осъществяването на съответните сделки, което е в нарушение на закона.

На място е изготвен констативен протокол, снети са писмени обяснения от длъжностните лица, изискани са копия от документи с цел съставяне на акт за административно нарушение. За случая е информирано Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което издава лицензите за подобна дейност.
В другите пет проверени пункта в Раднево не сa установени нарушения, но фактът, че кражбите на черни и най-вече на цветни метали продължават с нестихваща сила, свидетелства, че има необятен нерегламентиран пазар. Само на 26 април са засечени две нови кражби от електропреносната мрежа в Старозагорска област. От две междустълбия в с. Малко Тръново, общ. Чирпан, са отмъкнати 120 метра от две междустълбия, а в Малка Верея, общ. Стара Загора - 200 метра проводници, пише вестник Старозагорски новини.
Справките от ОД на МВР - Стара Загора, показват, че доста села са се разделили с медните си казани за изваряване на ракия, а стотици домакинства - с тави, казани и пръскачки, които май-вече не останаха на "въоръжение". Не ни е известно обаче министерството да е отнело лиценза на някой пункт за изкупуване на черни и цветни метали в областта.
А че се краде перманентно, няма съмнение! В това отношение един от последните случаи е твърде красноречив. На 26 април в полицията в Стара Загора е получено съобщение, че в пункт в с. Калояновец са намерени взривни материали. На място е установено, че се касае за снаряд 120 мм, без взривател и взривно вещество, и три невзривени снаряда с диаметър около 50 мм. Районът е отцепен и поставен под контрол, но въпросите откъде се е появило джепането в пункта, кой го е продал, защо е изкупено и от къде е откраднато, остават без отговор. Едва ли някой ще се наеме да твърди, че снарядите са получени в наследство.

Още новини