Начало Новини Актуално Художникът Слави Тенев рисува сюрреалистичните знаци на времето

Художникът Слави Тенев рисува сюрреалистичните знаци на времето

Актуално
Слави Тенев

Кои са тези къщи, ама това в нашия град ли е? Такива въпроси нерядко могат да се чуят от преминаващите през фоайето на Община Стара Загора. Поспрелият пред паната делови човек за миг се пренася в друга, малко сюрреалистична Стара Загора, в която отвеждат Архитектурните акварели на Слави Тенев.

12-те платна от изложбата на художника Слави Тенев са запечатали емблематични за града сгради, разкриващи културата на Европа, навлязла преди повече от век. Освен детайлно щрихираният архитектурен стил на старозагорските къщи, художникът е успял да кодира в боите и духа, отразяващ различни времена и епохи.

Раждането на идеята

"Тя се роди спонтанно преди около една година. Първата къща, която нарисувах, бе Бунарджиевата. До този момент не бях правил такива. Като се получи и повлече крак към следващите, и така се оформи и целият цикъл от знакови сгради. Така и изложбата се получи 3 в 1 - съчетание на естетичното, полезното и навременното. Освен че се превърна в едно от събитията в календара за 5 октомври, от изложбата трябва да се роди и календар - по идея на Общинската администрация. В него ще влязат "Бухчевата къща", строена от 1910-а до 1912 година, която сега отбелязва 100-годишен юбилей, Ханчевата и Кайраковата къща, на арх. Димов, които представят епохата на романтизма и късния сецесион. В стилистиката на последния е Популярна банка на арх. Рашев. Негово дело са още еклектичните къщи на д-р Пеев и д-р Крум Бакалов. Някои от тези сгради са конструирани от европейски архитекти, като къщата на д-р Кожухаров от 1900 година, от чешки творец, строена в ренесансов стил.
"Това е Европа, дошла и с архитектурата си в Стара Загора", разкрива още една причина за вдъхновение художникът.

Детайлът за сметка на артистизма

Слави Тенев е завършил Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" със специалност "Плакат". 15 години е преподавал това и в Художествената гимназия в Казанлък. Като всеки творец, не води точна статистика на изложбите си, но ги нарочва за 6-7. Признава обаче, че обича да рисува и с масло, и с пастел. "Предишната ми самостоятелна изложба през миналата година бе с пастел. Предимно съм почитател на пейзажа. Заради това настоящият цикъл е малко бягство от артистизма на изобразителното изкуство за сметка на детайла и архитектурната орнаментика", анализира творбите си авторът.
Рисувал ги е по снимка, като, разбира се, е отстранявал внимателно знаците на съвременността ни.
"Като ги изчистих от климатиците, рекламите, тролейбусните спирки и тентите, и се превърнаха в почти неразпознаваеми - дори за хора, които всеки ден минават пред тях. Нали са свикнали на поне 2 реда автомобили пред фасадите", усмихва се творецът, който в момента работи в областта на приложната графика и рекламата.

Още много красота за рисуване

Твърди, че има още много градски материал, който, изваден от контекста на 21-ви век, би носил съвсем друга синтетика.
"Ето, например, хотел "Тракия" е със страхотна орнаментика и архитектура, но е трудно да я видиш заради средата край него. Има много сгради още за рисуване", допълва художникът, който е набелязал и цикъл с църквите на Стара Загора.
А в начинанието му биха могли да помагат и двете му дъщери, които са поели по пътя на баща си. Голямата - Зорница, е завършила плакат в софийската академия и вече работи по професията си в столицата. Малката - Свилена, пък овладява академичните техники в 4-ти курс на същата специалност. Всъщност Слави Тенев е от музикален род. Израснал е в семейство на класически музиканти. Затова никак не е странно, че е избрал да предава духа, емоцията и идеите си не с ноти и звуци, а с четка и мазки.

Информация: вестник Новината

Още новини