Начало Новини Актуално Художникът Никола Манев събуди къща в с. Партизанин от вековен сън

Художникът Никола Манев събуди къща в с. Партизанин от вековен сън

Актуално

Никола МаневДа оставиш нещо след себе си за потомците, като възвърнеш душата на една къща с двете си ръце, е най-ценното нещо, вярва художникът Никола Манев. В събота той освети втората къща в родния си Чирпански край, която възстановява със собствени сили и средства.

"Реших да спася от разрухата над 150- годишната възрожденска постройка в с. Партизанин в памет на майка ми, която е била 20 години учителка там. Затова и върху фасадата съм сложил надпис "С почит за моята майка и моя баща", признава творецът.
Същата идея го е движила и преди 11 г., когато той възстанови къщата, в която днес се намира галерията му в Чирпан. Идеята е в с. Партизанин да бъде подредена етнографска експозиция от снимки, предмети от бита и ежедневието на хората в онзи край. Манев е донесъл да покаже и последните си картини, рисувани преди 3 месеца в Париж.Никола Манев
"Покрай тоталната американизация на планетата някои вещи, а и сгради, са на път да изчезнат. Искам да съхраня поне част от паметта на този край и това не може да не ме вълнува. Тук са живели стойностни хора, като майка ми - затова не искам да ги забравят", реагира емоционално Манев, който за 2 години е вдигнал къщата от нула. Художникът сам се занимавал със строителството и с работниците.
"От 48 години живея във Франция и никога не съм искал чужда помощ", категоричен е чирпанлията. Сринал е старата къща и я е вдигнал наново, като я е превърнал в три типично български постройки, допрени една до друга. Някогашната плевня пък сега по-скоро прилича на готическа катедрала с петте стъклописа, правени от братовчед му Ивайло Манев.
С присъщото си гостоприемство и размах на празника в събота художникът не върна гостенин, потропал на прага на възстановения имот. Освен за него, той почерпи "на патерица" с 200-литрова бъчва вино и кебапчета за празника на Чирпан и за собствения си рожден ден - 28 август.
Следващата седмица живописецът ще открие поредната си изложба в столичната зала "Интерпред", а после, по думите му, стяга багажа за ателието си в Париж, където четките го очакват за поредните 6-месеца работа.

Информация и снимки: вестник Новината

Никола Манев

Още новини