Начало Новини Актуално Христова вода бликна в новостроящия се храм

Христова вода бликна в новостроящия се храм

Актуално

Кристално чиста вода с отлични питейни качества бликна в центъра на строящия се храм "Свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски". Тази любопитна новина съобщи ни управителят на "ВиК" - Стара Загора, инж. Румен Райков. "Уникалното е, че водата излезе на дълбочина точно 33 метра - колкото са годините на Христос.

Дебитът е 2 литра в секунда, можем да захранваме района, но нямаме право, защото няма санитарно-охранителна зона, има много формалности и законови пречки. Но ако църквата пожелае, там може да се направи чешма и водата да се използва на място", разказа инж.Райков.

Сондата е бита по молба на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, който е посочил и мястото, пише вестник Старозагорски новини.

Според инж. Райков това подсказва, че Стара Загора лежи върху огромен поток, който вероятно тръгва от параклиса на Аязмото, където е свещеният извор, дал името на парка. Там водата изчезва обратно в скалите и тръгва надолу. "Ние сме я засичали на няколко места. Пред бившия Партиен дом, където сега е НОИ, излезе огромно количество вода. Тя е отбита с една стоманена тръба и е отведена в канализацията. В бившата Цигарена фабрика също излезе, там са направили кладенец и нищо не може да му свали нивото, колкото и да се помпи. Това богатство минава под нас, но за съжаление нормативната база не ни позволява да го използваме", продължава разходката из подземните водни тайни на града инж. Райков.

В Стара Загора годишно пада в пъти по-малко сняг, отколкото в Нова Загора и Чирпан. Обяснението за водното ни богатство е в съществуващ голям подземен поток, но откъде идва той, могат да кажат хидрогеолозите. Възможно е римляните да са правили сондажи и да са знаели, че има мощен източник, и то на хубава вода. Знаели са и за източниците на вода на Аязмото, защото едни от най-хубавите вили са били построени на мястото на малкия параклис, а побитите камъни са били пътят до там. Ако не е имало питейна вода, те нямаше да построят такъв важен град тук, категоричен е специалистът. И градът се е развил надолу покрай водата. Предшествениците ни вероятно са знаели и за извора на Беш бунар, откъдето сега се доставя вода с дебит 55 литра в секунда. При разкопаването специалистите се натъкнали на каменните римски водопроводи, по които личало нивото на теклата вода. И изчисленията показали, че е излизала по 600 литра в секунда и древните са я хващали! При перфектна водопреносна мрежа в съвременните условия в Стара Загора може за бъдат хванати до 800 литра в секунда.
Инж. Райков припомни, че първата копка на храма "Свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски" е направена на 10 юли 2011 година. Теренът е дарение на Митрополията от Община Стара Загора. Черквата ще бъде разположена на площ от 1250 кв.м. Строи се с дарения и пожертвования от миряните, фирмите също работят без печалба. За съжаление, кризата оказва влияние и строежът върви бавно.

Свети Игнатий е роден в Стара Загора в края на ХVIII век. След отказ да приеме исляма е обесен за назидание на 8 октомври 1814 година. Негови мощи се пазят в руския манастир "Свети Пантелеймон" в Света гора, а след завършването на храма част от тях ще бъдат пренесени и съхранени в него. Светецът е обявен за небесен покровител на града от Българската православна църква.

Още новини