Начало Новини Актуално Христо Загорски: Най-добрият бизнес е този, при който работиш с ума си

Христо Загорски: Най-добрият бизнес е този, при който работиш с ума си

Актуално

Христо Загорски - Загорски ХММалкият и средният бизнес може да оцелее при трудни условия, но е нужно да инвестираш достатъчно в себе си, в развитието си, в знанията си, за да поддържаш ниво, адекватно на промените и изискванията на света, в който живееш сега и ще живееш утре, казва Христо Загорски, собственик на Загорски ХМ ЕООД.

- Г-н Загорски, бизнесът Ви е в няколко и много различни сфери. Коя е основната Ви дейност и как се справяте, с какво усещане влязохте в новата година?

- На първо място е дейността ни за доставка на специално оборудване за индустрията и енергетиката, аналитична техника, анализ на процеси с цел оптимизиране на работата и гарантиране на безопасността. Основнит клиенти са ни АЕЦ Козлодуй, трите ТЕЦ-а в енергийния комплекс Марица изток, Нефтохим - Бургас, топлофикациите... Става въпрос за контрол на параметри на парата, на захранващата вода и на горивните процеси, а в АЕЦ, разбира се, работата на реакторите.

В този ни бизнес нямаме никакъв спад. Това е много специализирана дейност. Изисква се експертиза, знания и умения, които в България все по-малко хора имат. Големите ни конкуренти от чужбина, за съжаление, напуснаха България и се изтеглиха към по-големия пазар - Румъния.

Съответно обемът поръчки към нас е много по-голям отпреди. Да не говорим за това, че много специалисти напуснаха, не достигат дори в големите компании, с които работим. Просто няма инженери, да не говорим за добре обучени и знаещи кадри, фактът, че това дава предимство на фирми като нашата, запазила потенциала и кадрите си, не е успокояващ от гледна точка на икономическото развитие и пазара.

- Излиза, че на Вашата фирма кризата ѝ помага?

- Единственият негативен намек за кризата при нас е лека забавеното разплащане понякога, но е само леко забавено, а не прекратено. Засега малко работим с външно финансиране, включително с европейските фондове, заради тежките и бавни процедури.

Добре върви и преводаческата ни дейност. С нея се заехме най-напред по необходимост - филолог просто не може да преведе качествено специализирана инженерна информация. Става страхотна неразбория. Имаше случай партньор да се чуди защо вместо да монтира тръбопровод, трябва да прави подземна железница. Всички в екипа владеем по 2 - 3 езика, инженери сме, технически грамотни сме, така че се заехме и със специализирани преводи. Оказа се добър пазар. Добре върви и консултантският бизнес, не се оплакваме.

- Най-новото в дейността Ви?

-Доставяме взривозащитено оборудване. В нашата индустрия в тази област има повсеместен проблем. Взривозащитеното оборудване гарантира, че няма да се случи взрив или трагичен инцидент вследствие на искра от някакъв електроуред. Този процес е почти непознат у нас. Дори вкъщи всеки, който ползва газ и котелът е близо до контакт, е под риск. При включване в контакта има винаги искрене, което може да предизвика експлозия при дори леко изтичане на газ. Проблемът е, че нашите електроцентрали на газ до този момент бяха необезопасени. Сега обаче вече се интересуват, вслушват се, търсят по-висок клас сигурност. Като направим едно обучение, грамотните хора веднага схващат за какво става дума.

- Много любители на туризма и зимните спортове често се отбиват в спортното  Ви магазинче в Стара Загора...

- Продължаваме да го поддържаме. То е за продажба на ски, ски оборудване, туристически обувки и специализирано облекло. Някой ще каже, че това е дребен бизнес. Така е, но е полезен, достатъчно доходен е да осигури издръжката на семейството ми през зимните месеци без да се налага да вадим средства от другите приходи.

Ние сме четирима: аз и съпругата ми, плюс двама тийнейджъри - син на 18 и дъщеря на 14 години. Милионери няма да станем, но и не влизаме в допълнителни разходи. А като сметнеш тези иначе дребни приходи за период от 10 години?!

- На някого начинът, по който правите бизнес, сигурно ще изглежда доста безпроблемен?

- О, не е така! Достатъчно проблеми имаме с търговете по ЗОП. Непрекъснато се сблъскваме с недобра организация на търговете, с несъответствие на документацията, противоречиви изисквания. А ако Законът за обществените поръчки се погледне внимателно, той всъщност дава достатъчно възможности за ефективна работа. Неотдавна наши американски партньори след преглед на закона попитаха защо не се сключи директен договор?
Нужно е аргументирано да се обясни защо и може да се направи. Нямам представа кому е нужна тази безумна неразбория с търговете и крайната незаинтересованост на мениджмънта, особено на монополите, от ефикасност.

- Ще разкриете ли каква е, според Вас, тайната да успяваш в работата си?

- Моето лично откритие е, че за да си гарантираш траен успех, трябва да работиш с ума си, независимо в коя сфера. С ръцете работата е до време, колкото и да си добър. Най-добрият бизнес е този, при който работиш с ума си. Другото е, че малкият и средният бизнес винаги са способни да оцелеят, ако инвестираш достатъчно в себе си, в развитието си, в знанията си, за да поддържаш ниво, адекватно на промените и изискванията на света, в който живееш сега и ще живееш утре. Непрекъснато съветвам децата си да учат в каквато област искат, но да предпочетат фундаментално образование, не някакви щуротии от сорта на мениджмънт на еди-какво си. Това може да е допълнителна квалификация. Образованието трябва да е такова, че да можеш да стъпиш на него твърдо и да разчиташ на него цял живот. Всичко друго сам можеш да научиш, а и ще се налага да учиш цял живот, ако искаш животът ти да е успешен.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини