Начало Новини Актуално Христо Динев, собственик на фирма Ефир, дава на съд Община Стара Загора

Христо Динев, собственик на фирма Ефир, дава на съд Община Стара Загора

Актуално
Христо Динев Ефира

Завеждам дело срещу Община Стара Загора, съобщи Христо Динев, собственик на Ефир ЕООД. Търпението на бизнесмена към градската управа се изчерпало след като години наред той не може да влезе във владение на имот, за който чинно е броил тлъста сума пари. Сагата започна през 2006 г., когато Христо Динев заменя имот - 650 кв. м дворно място и сграда-детска градина, за парцел 500 кв. м - дворно място до сградата на ПГОХ Райна Княгиня.

В договора между него и Общината пише, че мястото е празно. Впоследствие излиза обаче, че има временни постройки, които 2 години след сделката, през 2008 г., училището актува пред държавата. Така и до ден днешен Ефир ЕООД не успява да влезе във владение на собственост, закупена от Община Стара Загора, пише вестник Национална бизнес поща.
Искал съм обяснения откъде ли не, обяснява Динев. Общината ми отговори, че временните павилиони не са елемент на плана за застрояване и би следвало да бъдат съборени. Има акт за държавна собственост, в който Общината при сделката е написала, че това е общински имот. Обърнах се с предложение към Община Стара Загора и областната управа тези павилиони да ги съборя за своя сметка и да ги възстановя на място, което е на училището, пак за своя сметка. Нямам положителен отговор и на това предложение. Иска се воля за решение на казуса, каквато изобщо не виждам.да има. Търпението ми се изчерпа. Измамен съм от Общината, търпя загуби от неуредени отношения между нея и държавата и завеждам иск.
Грубите сметки на бизнесмена сочат, че покрай заплатената от него сума в размер на 991 700 лв., той само от лихви е загубил още 360 000 лв.

Запозната съм с предложението на г-н Динев и съм върнала отговор до него и инстанциите. Аз не съм собственик на тези работилници, коментира директорката на ПГОХ Р. Княгиня Зина Камбурова. Те са държавна собственост, а аз - само директор, който ги стопанисва. Над мен има Министерство на образованието и МРРБ, които следва да се произнесат. Мога само да кажа, че ако работилниците се преместят в двора на училището, той ще се намали и ще нарушим нормативи за площ на ученик. А и не мисля, че трябва да се разваля нещо, което е годно за ползване. Институциите, до които г-н Динев е писал, предполагам, ще дадат компетентен отговор.
И ние търпим загуби. В работилниците има техника по програма ФАР за хиляди левове, до която нямаме достъп. Нима това е нормално?
За мен грешката е у Община Стара Загора. Не се притеснявам да го кажа, категорична е директорката на ПГОХ. Г-н Динев е добросъвестен купувач, а аз - добросъвестен ползвател и стопанин. Има една трета страна, която ни противопоставя. Трябва да се намери решение, но процесът върви бавно и трудно. Аз не се отказвам от тези павилиони като представител на училището и ще направя всичко възможно те да останат за ползване от гимназията, допълва Камбурова.
Знам за предложението на Ефир ЕООД, макар да не съм запознат с подробности, заяви Велизар Балабанов, зам.-кмет на Община Стара Загора. Търсим възможен вариант за разбирателство между Христо Динев и училището. Общината оказва пълно съдействие, но предложението трябва да бъде прието от ПГОХ.
Всеки вариант, който решава проблема и удовлетворява двете страни, е добър. Считам, че въпросът ще се реши в диалог, допълни зам.-кметът.

Още новини