Начало Новини Актуално Християнски храм - опасен за ползване от миряните

Християнски храм - опасен за ползване от миряните

Актуално

Опасно се руши православният храм Cв. Георги Победоносец в едно от най-малките села на община Казанлък - Средногорово. Селото, в което живеят около 200 човека, предимно възрастни хора, не може само да се справи със спасяването на храма, строен през 1879 година, и се нуждае от помощ.

По предварителни сметки за ремонта му ще са нужни 14 хиляди лева.

На практика за спешната нужда и рушащия се храм кметският наместник на селото е алармирал местната власт в Казанлък още преди десетина години. Писани са и поредица писма за помощ и отношение до селския свещеник, Епархийското наместничество и Митрополията в Стара Загора, но отговорът от всички тези места е няма пари, пише вестник Старозагорски новини.

Заради окаяното състояние на храма, на практика той е затворен и опасен за ползване от миряните. Подът е прогнил, част от таванописите падат, стенописите - също, руши се стълбището към камбанарията, повреден е сериозно иконостасът. Преди две години сериозен инцидент с падане на част от външен стенопис след служба на Великден по чудо не е наранил сериозно човек. Почти ежедневно кметският наместник на селото е принуден да събира в огромно корито падащи части от църковните стенописи, дело на местни майстори от преди 133 години.

Храмът в Средногорово е строен веднага след Освобождението с доброволния труд на местните жители. От многолюдно село тогава, век и половина по-късно то е пред изчезване и със затихващи функции, както го определи кметският наместник.
Това е причината средногоровци да потърсят помощ за спасяването на храма си, убедени, че с малките си левчета, заделени от пенсиите им, трудно ще се справят сами. И се молят отзивчиви благодетели и хора с големи сърца да откликнат на призива им. За да не остане в историята храмът им, граден навремето с любов и вяра в Бога.

Още новини