Начало Новини Актуално Хранителна банка може да подпомага социално слабите групи

Хранителна банка може да подпомага социално слабите групи

Актуално

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и Крис Ребсток, представител на Глобалната мрежа за хранителни банки обсъдиха създаването на Хранителна банка в България, която да подпомага социално слабите групи в страната. На срещата бе дискутирана ролята на Министерство на земеделието и храните и неговите структури, както и участието на различните институции и представители на хранително-вкусовата промишленост, в създаването и функционирането на такъв модел за подпомагане, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Хранителните банки получават дарена храна, която предоставят на нуждаещите се чрез мрежа от други организации, които работят с различни групи. Тези организации могат да бъдат социални домове, дневни центрове, трапезарии и неправителствени организации.
Моделът на Хранителната банка е практичен и ефективен, защото осигурява помощ на хора в неравностойно положение и в същото време намалява загубата и изхвърлянето на храна, която няма търговски вид. Във функционирането на такъв модел участват ферми и рибни стопанства, преработватели, борси, супермаркети и потребители. Зам.-министър Димитров предложи проектът да бъде междуведомствен и обеща съдействие от страна на МЗХ, по линия на безопасността на храните и взаимодействие с фермите и преработвателите в работата по един такъв модел. За целта като партньор трябва да се привлече и Министерството на труда и социалната политика.
Хранителните банки са популярен модел за подпомагане на социално слаби в САЩ и Европа. Само в Европа функционират над 200 хранителни банки.

Още новини