Начало Новини Актуално Хората с увреждания от Стара Загора искат среща с премиера Борисов

Хората с увреждания от Стара Загора искат среща с премиера Борисов

Актуално

"За среща с премиера Бойко Борисов настояват и хората с увреждания от Стара Загора" - съобщи за медията ни Людмила Борисова, активен член на местното Сдружение с нестопанска цел "Ти избираш". Старозагорци застават твърдо и зад подготвеното писмо до премиера от колегите им в "Център за независим живот" - София.

"Нашите ежедневни проблеми, Законът за лична помощ и неефективното ползване на парите за хората с увреждания са основните акценти в писменото ни обръщение към Борисов", коментира още старозагорката. Това, според думите й, е следващата стъпка след мълчаливия протест преди седмица пред входа на Агенцията за социално подпомагане в София. Тогава в знак на несъгласие с предстоящото задвижване на процедура "Алтернативи" членове на 15 организации на хора с увреждания от цялата страна надянаха затворнически дрехи и дадоха нарочна пресконференция, пише вестник Старозагорски новини.
"Ще търсим още наши съмишленици, несъгласни с приетата от правителството процедура", заяви Борисова. Тя допълни, че ако срещата с премира не доведе до никакви промени, те ще сезират Европейската комисия и Европейския социален фонд. Засега няма и развитие около разработения Закон за лична помощ, въпреки обещанията за съдействие от страна на други политически партии.
Целта на новата процедура "Алтернативи" е да централизира услугата "Личен асистент", създавайки възможност на хора с увреждания сами да изберат своя помощник. За нея се предвиждат 35 милиона лева, с които за 16 месеца могат да бъдат подпомогнати 9000 души от 180 общини. Простата сметка обаче показва, че се падат само по два лева на час за личен асистент. Според Борисова оттам идва и несъгласието на хората с увреждания с процедурата, определена и като "потискащо безалтернативна".

Още новини