Начало Новини Актуално Хора с увреждания поемат нов Поход на свободата

Хора с увреждания поемат нов Поход на свободата

Актуално
хора с увреждания

Искаме да се приеме Законът за лична помощ, а не да лежи забравен в някое забутано чекмедже. Не ни е нужна несигурна проектна програма като "Алтернативи", а гарантираност", заяви Людмила Борисова, активен член на старозагорското Сдружение с нестопанска цел "Ти избираш". Тя допълни, че неправителствената организация ще се включи в предвиждания на 21 октомври т.г. Поход на свободата.

Протестното шествие ще започне от 11.00 часа пред сградата на Министерския съвет, ще премине през центъра на София. В него освен старозагорското участие се чака и включването на казанлъшкото СНЦ "Бъдеще за децата с увреждания".
"Нужни са промени, а не само празни обещания", продължи с коментарите си Борисова. Според нея е крайно време политиците да гарантират достъп до лична помощ, позволяваща на хората с увреждания да контролират живота си, а избирайки сами личните си асистенти, да бъдат активни и пълноценни.
Походът дава възможност на хората с увреждания освен да се срещнат помежду си, да осъществят контакти с депутати и с представители на важни институции. Така биха поставили проблемите си на по-високо равнище в дневния ред на политиците.
Припомняме, че преди повече от 2 месеца инвалиди от цялата страна облякоха затворнически униформи и протестираха срещу новата социална процедура "Алтернативи", определена от стачкуващите като "потискащо безалтернативна". Според проектната програма се предвиждат 35 милиона лева безвъзмездна финансова помощ за 9000 души от 180 общини. Простата сметка обаче показва, че за месец на човек се падат по 243 лева за личен асистент, който трябва да работи за по 2 лева на час.
Организирането на тазгодишния Поход на свободата става чрез съвместната подкрепа на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа и на институт "Отворено общество". Осигурен е и безплатен транспорт, а за тези, които трябва да пропътуват повече от 300 километра и няма къде да отседнат, е осигурена нощувка.

Необходимо е обаче предварителна регистрация на електронната поща cil@cil.bg.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини