Начало Новини Актуално Хора с увреждания изпращат картички на депутати

Хора с увреждания изпращат картички на депутати

Актуално
хора с увреждания

Хората с увреждания имат право да бъдат чути. Затова събрахме картичките, останали от миналата предизборна кампания, залепихме посланието си и ги изпратихме до депутатите в Народното събрание, информира Людмила Борисова, активен член на старозагорското неправителствено сдружение Ти избираш. Основната цел е да се обясни какво означава услугата Лична помощ и да се предизвика интересът на управляващите.

Картичката представлява разбъркан пъзел на сградата на парламента в Страсбург, а за фон е използвано знамето на Европейския съюз. Идеята е на Център за независим живот - София, като в инициативата са се включили Сдружение Бъдеще за деца с увреждания от Казанлък и неправителствените организации за хора с увреждания от Бургас, Видин, Нови пазар и Симеоновград. Очаква се посланието да бъде прочетено от 240 депутати.

Все още не е сформирана работната група, която ще обсъжда и поправя Закона за лична помощ. Вероятно това ще стане до края на ноември, съобщи Капка Панайотова, председател на Център за независим живот - София. След тазгодишния Поход на свободата стана ясно, че хората с увреждания ще ползват най-рано Лична помощ към края на 2012 година, и то в случай, че държавата отпусне пари. Този период обаче, според Панайотова и старозагорката Борисова, е прекалено далеч.

Услугата "Лична помощ" е качествено нова практика за България. С легализирането всеки човек ще получи независим живот, управлявайки и назначавайки сам тези, които ще му помагат в ежедневието.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини