Начало Новини Актуално Хора и животни се бориха с водата в Старозагорско

Хора и животни се бориха с водата в Старозагорско

Актуално

През целия ден вчера продължаваха отводнителните работи в община Чирпан, информира кметът Васил Донев. Най-сериозно било положението в с. Гита, където са наводнени 16 къщи и читалището. На помощ там е изпратен и екип от "Гражданска защита" - Стара Загора. Отводнени са стопански постройки в с. Зетьово, продължава изпомпването на водата и от няколко къщи в ромския квартал в Чирпан.

На входа на с. Целина към Димитровград излязлата от коритото си река Меричлерска е отрязала достъпа до сушата на 20 крави. Изпратен е трактор за спешно издигане на диги, но вероятно ще се наложи разбиването на задната стена на обора, за да се изведат животните, сподели Донев.
Имало наводнени помещения и в с. Ценово, но притесненията на общинските власти са от прииждащите води от язовирите в Гита и Целина. През последното денонощие в Чирпанско са паднали 52 литра на квадратен метър. Към тези количества ще трябва да се добави и водата от топенето на снега, пише вестник Старозагорски новини.

В Обручище очакват реката да прелее

Ситуацията при нас е много по-тежка, отколкото в събота, заяви кметът на Обручище Илия Марков около 15 часа вчера. От снощи не е преставало да вали и на практика почти всички приземни етажи на къщите са наводнени, каза той. Отводнените преди два дни 50 къщи отново били под вода и броят им непрекъснато нараствал. Големите притеснения на жителите на селото идвали от река Соколица, която всеки момент можела да прелее. Само 20 сантиметра я делели от критичното ниво, коментира Марков.
В Обручище имало екип на "Гражданска защита" - Стара Загора, с две помпи, а от община Гълъбово изпратили трактор да укрепва най-опасните участъци. От 2005 година насам това е четвъртото наводнение на селото, заяви кметът. И допълни, че вече пет години нищо не е свършено. Според Марков, нивото на реката се е вдигнало поне с метър от пепелината от тецовете, а в Соколица се вливали и водите от рудниците. Не знам как ще се оправим, ако и реката излезе от коритото си, просто няма да има незасегната къща, каза той. Дано поне дъждът да спре. Тревогата нараствала и от изпусканите от язовирите води, които се вливат в реката, минаваща през Обручище.

Сазлийка преля при Любеново

Река Сазлийка е излязла от коритото си при село Любеново, но издигнатите около брега диги са спрели разлива, каза зам.-кметът на Раднево Георги Коев. Почти навсякъде в общината обаче имало засегнати от наводнения къщи. Най-много пострадали до вчера следобед имало в Сърнево, Боздуганово, Любеново и квартал "Гипсово". С помощта на "Гражданска защита" и с наши сили работим по отстраняване на щетите и предотвратяване на нови, коментира Коев. В Сърнево бил изпратен багер за укрепване на дигите, а от мините обещали да изпратят техника за отпушването на отводнителен канал в Боздуганово. На този етап нямало опасност от преливане на язовири на територията на общината, информира зам.-кметът. Двете реки пък, които минавали през Раднево, не представлявали опасност за града.

Наводнени къщи има в цялата Старозагорска област

За наводнени къщи и дворове съобщават и от селата Крън, Опан, Ягода, Ракитница, Тулово, Коларово и Рисиманово, както и от участък "Добив" на рудник "Трояново-1". По разпореждане на областния управител оперативни групи, ръководени от кметовете на общините Раднево, Чирпан, Стара Загора, Гълъбово, Опан и Мъглиж, извършват оценка на състоянието и предприемат необходимите мерки за нормализиране на обстановката.

Още новини