Начало Новини Актуално Холдинг Загора - успешен модел за експортно ориентирана индустриална група

Холдинг Загора - успешен модел за експортно ориентирана индустриална група

Актуално

Холдинг ЗагораХолдинг Загора ООД включва 15 дружества с приоритет към индустриалното производство. Водещи сред тях са: Пресков АД, Прогрес АД, Хранинвест - ХМК АД, КХС - Загора АД, Наталия АД. В холдинга работят над 2000 души. По предварителни разчети за 2013 г. групата има ръст на консолидирани приходи от продажби от 6% спрямо предходната година.

Ръст се очаква и в постигнатата печалба, споделя Мария Хорсикян, финансов директор на Холдинг Загора, част от екипа още от създаването му през 1997г.
Над 65% от приходите са от директен експорт, а значителна част от вътрешните продажби е към други български производители, чиято продукция от своя страна също е предимно за износ, пише вестник Национална бизнес поща.

Водещите приоритети за корпоративно развитие на Холдинг Загора са мотивирани работници и служители, активни инвестиционни проекти с оглед енергийна ефективност, системно подобряване на качеството на продукцията и разширяване на пазарите на дъщерните дружества.

Ние сме експортно ориентирана индустриална група, с основни пазари в Централна и Западна Европа - както в машиностроене, металолеене, металоковане, така и в текстилно-шивашкото ни производство, казва Румен Радев, икономически директор на холдинга. Основните ни клиенти са глобални лидери в своите области, например Бош, Сименс, Гея, Алстом, Теско. За да отговорим на високите стандарти, налагаме нови производствени системи за управление, инвестираме в хора и оборудване. Убедени сме, че това е пътят за успешно развитие и реализация.

Но в бизнеса няма малка работа. Затова в холдинга се отдава дължимото и на дружества, чиято дейност е насочена към обслужване на индустриалната група с услуги - транспортни, медицински, столово хранене, индустриална охрана и сигурност, електроснабдяване и поддръжка на енергийна инфраструктура и др.

На въпрос финансово оправдано ли е съществуването на спомагателни дейности, Мария Хорсикян категорично заявява - да. По този начин оптимално се използват основните средства и ресурси, а ние печелим от синергия на услугите в рамките на холдинга, допълва тя. И за нас е от изключителна важност работниците и служителите да се чувстват добре и сигурни.

Загора мобил ЕООД
Задачата ни е да увеличим автопарка

Холдинг Загора има своя транспортна фирма - Загора мобил ЕООД. Около 55% от дейността ни е обслужване на холдинга, извършване на международен транспорт по различни европейски дестинации. Останалите 45% са обслужване на фирми, несвързани с него, обяснява Мартин Нешев, прокурист.

Сред малките фирми на холдинга сме - с персонал 39 души и оборот около 4.5 млн. лв. Автопаркът включва 12 композиции за международен транспорт, 15 камиона с товароносимост от 3.5 тона до 15 тона, 70 лекотоварни автомобила.

Загора мобил има собствена бензиностанция, която предлага висококачествено гориво директно от Румъния. Самият шеф на дружеството е сред най-младите, на 30 години е. Юрист по образование, загърбил Америка. На всяка позиция имаме професионалисти, коментира той. Нямаме нито един инцидент. Задачата ни за тази година е да увеличим автопарка за международен транспорт. Ако тенденцията за повишено търсене на транспорт се запази, ще си позволим да увеличим тежкия си автопарк, казва Нешев.

Загора сити ЕАД
Хотелски комплекс Сити е сред лидерите в организиране на тържества, навлиза в кетьринга

Загора сити ЕАД е част от Холдинг Загора и стопанисва хотелски комплекс Сити. Най-важното за нас е да се развиваме, споделя управителят на комплекса Здравко Костадинов, който го ръководи от откриването през 2008 г. Да сме конкурентни и да предлагаме нови и нови услуги. Мисля, че се получава. Първият признак е, че нашите клиенти в основната си част се завръщат и че печелим нови. Като финансови резултати приходът на Сити всяка следваща година е по-висок спрямо предната.
Нишата, в която се развива комплекс Сити, е бизнес и конферентен туризъм, а ресторантската част е място, което се припознава за празнични събития - сватби, юбилеи, фирмени празненства. Сити е модерен апартхотел и предлага апартаменти и студиа с всички удобства, включително напълно обзаведени кухни, като най-малкото помещение е 30 кв. м (стандартна хотелска стая в 3-звезден хотел е 12 - 15 кв. м). Имали сме клиенти, живели тук по 3 години, разказва Костадинов.

Сити е едно от местата в Стара Загора, където се случват най-много сватби. Персоналът организира събитието от празничната украса и изнесения ритуал по подписването (в зимен и летен вариант), до фото и DJ-услуги, както и настаняване на гостите в хотела на преференциални цени.
Всяка следваща година броят на празничните събития, на които сме домакини, е по-голям, а сред новите ни цели е активно навлизане и в кетъринга, казва управителят.

Охранителна компания Загора ЕООД
Превенция и фирмена сигурност

Най-младата фирма в холдинга е Охранителна компания Загора ЕООД. Тя е от 2012 г., има национален лиценз, но обслужва дружествата от холдинга. Като численост и техника сме големи, съпоставими с най-значимите от бранша в региона, обяснява управителят Станислав Станилов, който е и директор фирмена сигурност в холдинга. Станилов е познат в града на липите - дългогодишен служител в МВР и началник на РПУ Стара Загора. Моята стратегия винаги е била да работим за превенция на нарушенията и престъпленията, не да вървим след тях. Това ми е било кредото като служител на МВР, такова е и сега.

Преди създаването на фирмата за охрана в холдинга е имало звено за самоохрана. Нашата цел е не само да охраняваме имуществото и ценностите на холдинга, но и работниците и служителите да чувстват фирмена сигурност, споделя Станилов. И уточнява, че хората му са професионалисти, повечето - бивши служители на МВР и МО, с много добра квалификация.

Загора истейт ЕООД
Стотици порции на ден от Загора истейт

В Холдинг Загора ежедневно има осигурена храна за работниците и служителите от дружествата на групата. Столовото хранене е важна част от социалната политика на холдинга, фирмата, която отговаря за него, е Загора истейт ЕООД. Готвим всичко, менюто е разнообразно. Днес например има гъбена супа, свински кебап с гарнитура варен ориз и за десерт - шоколадова вафла, обяснява Дарина Цонзорова, управител на Загора истейт. При избора на меню основният принцип е разнообразие, здравословна храна и да се харесва от хората. Да не остава храна в посудата - това е най-добрата оценка за работата ни, допълва тя.

По график, в часовете между 11:30 и 13:30 часа през основния стол, където е и кухня-та-майка, преминават стотици хора. В по-отдалечените предприятия храната се носи в термосъдове и се разлива на място. На някои места има и закуска, не само обяд.

До 10 часа яденето трябва да е готово, разказва Катя Пейкова, главен готвач. Тя започва работа в кухня-та-майка още след ученическата скамейка, та до днес, вече 32 години. Преди години нямаше машини за белене на лук, картофи, всичко се обработваше на ръка. Сега е механизирано, разказва Пейкова.

Готвим ден за ден, средно по 1300 порции на ден само за основния стол. Главният готвач споделя още, че при избора за меню се ръководи от предпочитанията на хората. Наблюденията й сочат, че най харесвани са винен кебап, свинско по ловджийски, с картофи и зелен фасул, печено пиле, мусака. Хората обичат и скара - кюфтета, кебапчета, наденица. Е, жените искат повече постно, но се съобразяваме с нуждите на най-натоварените физически в групата и затова задължително има ястие с месо.

Загора медикъл ЕООД
Д-р Камелия Харачерова: Личният ми номер е във всички цехове

Загора медикъл ЕООД е най-малката фирма в холдинга. Същността на нашата дейност е да подпомагаме работодателя в областта на здравословните и безопасни условия на труд -от предварителния преглед и преценката дали може да изпълнява конкретната длъжност при назначаването, след това профилактичните прегледи в зависимост от дейността, длъжността и възрастта, до определяне на работно облекло и лични предпазни средства, режимите на труд и почивка, както и спешната помощ и зъболечение, обяснява д-р Камелия Харачерова, управител на Загора медикъл.
Като лицензирана служба трудова медицина от 2011 г., фирмата има сключени договори и с други фирми извън холдинга по обслужване, извършване на профилактични прегледи, организиране на обучения по ЗБУТ съвместно с лицензиран учебен център. Участва в разработване и изпълнение на проекти към Министерство на труда и социалната политика по схема Безопасен труд.
Нашите работници, извън услугите по здравна каса, имат право и на допълнителни прегледи и изследвания, когато имат проблем, защото са допълнително осигурени, допълва д-р Камелия Харачерова.

Загора медикъл дава възможност на хората от холдинга за достъп до лекар по всяко време на деня и нощта, в делник и празник, безплатно, извън личния им лекар. Телефонният номер на д-р Харачерова е във всеки цех. Гордея се, че спечелих доверието им, защото това е същността на работата ми, споделя лекарката. Друга сериозна привилегия за всички от холдинга е абсолютно безплатната стоматологична помощ.

Колкото до здравословните проблеми на работещите в дружествата от групата, те са като на всички българи. Но откакто съществува Загора медикъл не са регистрирани професионални заболявания.

Още новини