Начало Новини Актуално Холдинг Загора инвестира в технологично обновяване и намалява енергийните си разходи

Холдинг Загора инвестира в технологично обновяване и намалява енергийните си разходи

Актуално

Холдинг Загора

Над 6 млн. лева ще инвестира до края на 2012 г. Холдинг Загора ООД в оборудване на предприятията си с нови машини и намаляване на енергийните си разходи. Холдинг Загора обединява 16 предприятия. Три от тях – Пресков, Прогрес и Хранинвест - Хранмашкомплект са най-големите машиностроителни предприятия в Стара Загора.

Цел номер едно на холдинга е увеличаване на производството с минимум енергийни разходи, уточни един от собствениците на Холдинг Загора Антон Андронов, цитиран от вестник Капитал Daily.

Над 3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в старозагорския леярен завод Прогрес. С тях ще бъдат изградени енергоефективни пещи за топене на чугун. Инвестицията в новите пещи ще намали разхода на електроенергия с около 15%.

Два милиона лева ще бъдат вложени в Хранинвест - Хранмашкомплект. Предприятието ще продължи активно програмата си по модернизация на металообработващи мощности с последно поколение цифрово-програмни фрези и стругове, които ще увеличат производителността. Хранинвест-Хранмашкомплект бележи най-голям ръст на производството в сравнение с останалите предприятия от холдинга. Това се дължи на широкия му спектър на производство - възли, агрегати, машини за хранително-вкусовата промишлност, неръждаеми съдове под налягане, метални конструкции., каза Антон Андронов.

През 2011 г. дружеството завърши мащабен проект по технологична модернизация в Пресков, инсталирайки модерно оборудване за над 11 млн. лева. Част от средствата в размер на 3.6 млн. лева бяха осигурени по оперативна програма Конкурентноспособност.

Общият месечен разход на Холдинг Загора за електроенергия надхвърля 400 хил. лева. Големите разходи на ток са причината собствениците на холдинга да създадат търговското предприятие за търговия с електроенергия на свободния пазар Загора Енерджи, което е част от Холдинг Загора.

През 2011 г. оборотът на Холдинг Загора е около 92 млн. лева, като ръстът спрямо 2010 г. е около 20%. Очакванията на собствениците са и тази година да се запази сериозен ръст на оборота.

Началото на икономическата криза през 2009 г. засегна първо машиностроителните предприятия от холдинга. Тогава те са загубили между 50 и 70% от поръчките си. През 2011 г. трите машиностроителни предприятия вече отчитат ръст, а до средата на тази година стигат резултатите от най-успешната година в историята си – 2008 г. Очакванията на собствениците са в края на годината ръстът на обемите на работата в машиностроителните предприятия да бъде 12-15% .

В някои от предприятията на холдинга близо половината от клиентите са нови, привлечени по време на кризата, като компенсация на отлива на стари клиенти. Това за нас автоматично означава намаляване на печалбата, защото всеки един нов клиент е свързан с нови инвестиции, а и текущи разходи, каза Андронов. За сравнение, само в Пресков през 2011 г. са разработили и внедрили 120 нови детайла. В момента в трите машиностроителни предприятия работят общо около 1200 човека.

Според информационната система Дакси съдружници в Холдинг Загора са Антон Андронов, Дива-90 ООД и Ирина Динева.

 

Още новини