Начало Новини Актуално Холдинг Пътища с готовност за предсрочно завършване на лот 4 на автомагистрала Тракия

Холдинг Пътища с готовност за предсрочно завършване на лот 4 на автомагистрала Тракия

Актуално
Борисов - Тракия

Сдружение Тракия IV започна строителството на лот 4 от магистрала Тракия и изпълнява поетите ангажименти в срок, съобщават от водещата компания в сдружението – Холдинг  Пътища АД. Реалното строителство на обекта е едновременно на 5-те участъка по протежение на целия лот от 49.08 км. Основните работи включват отнемане на повърхностния хумусен пласт, отстраняване на излишните земни маси, насипване на трошен камък с цел направа на път за технологичния транспорт.

Понастоящем на обекта работят осем геодезически екипа, които възстановяват опорния полигон и нивелачните репери, както и трасировка на автомагистралата.
След тях вървят екипите на строителите с 45 строителни машини - булдозери, самосвали, багери и грейдери. От другата седмица се очаква машините да станат 100.
Сдружение Тракия IV, което е учредено от български пътностроителни фирми, ще изпълни качествено и в срок най-дългата отсечка от автомагистрала Тракия, обяви председателят на Съвета на директорите на Холдинг Пътища АД Орлин Хаджиянков. По договор отсечката от Ямбол до Карнобат трябва да бъде завършена през януари 2013 г. Ще направим всичко възможно, за да имаме завършена магистрала още през лятото на 2012 г., каза Хаджиянков.
Лот 4 е важна част от най-стратегическия за страната транспортен коридор –автомагистрала „Тракия”, чието трасе преминава през икономически най-оживените райони и свързва столицата с Черноморския регион.
Според експертите лот 4 е най-трудната за изпълнение отсечка от АМ Тракия. Освен, че е най-дълга, по трасето има различни препятствия, сред които мочурище.
Изграждането на пътната отсечка се осъществява по Оперативна програма „Транспорт", по която се осигуряват 80% от средствата. Останалите пари са съфинанране от бюджета. Сдружение Тракия IV спечели обществената поръчка с предложена най-ниска цена за изграждане от 174,7 млн.лв. без ДДС. Изпълнител е сдружение с водещ партньор „Холдинг Пътища " АД. В сдружението участват „Пътнотроителна техника" ЕАД, „Видапътстрой " ЕАД, „Бургаспътстрой " АД, „Пътинженеринг М" АД, „Мостстрой " АД, „Галчев инженеринг груп" АД, „Пътинженерингстрой - Т" АД и „АБ" АД. Разстоянието от Ямбол до Карнобат, което ще бъде построено от Сдружение Тракия IV е дълго 49.08 км и на практика е най-дългият и сложен участък от трите лота  на АМ Тракия. Строителен надзор ще упражнява пловдивското обединение ДЗЗД Планинвест Пловдивинвест лот4.
Надеждите на хората от Ямболски регион са, че строителството на магистралата ще осигури нови работни места в условията на икономическа криза, а след завършването й, най-късно през януари 2013 г., ще настъпи очаквания от всички икономически подем.
Предимства Фирмите от сдружение „Тракия  IV” разполагат със собствени кариери за производство на инертни материали, асфалтови бази, техника. Този факт, както и доказаният опит в строителството на пътища през последните години, са нашите големи предимства, каза при започване на строителните работи по лот 4 председателят на Съвета на директорите на Холдинг Пътища АД Орлин Хаджиянков. Водещата компания в сдружение Тракия IV, Холдинг Пътища АД е лидер в областта на пътното строителство у нас. Холдингът извършва проектиране, изграждане и поддържка на всички видове инфраструктурни съоръжения. Компанията притежава собственост в цялата страна върху повече от 1500 дка терени и сгради с над 70 хил.кв.м. застроена площ и дава работа на повече от 2000 души непрекъснато зает персонал. През последните години Холдинг Пътища е извършила пътностроителни работи на над 1000 км. пътна мрежа. Притежава 16 асфалтови бази в страната с капацитет от над 2 млн.т.годишно, 18 кариери за строителни материали с капацитет 1,5 млн.т. годишно и 8 сертифицирани и акредитирани лаборатории, в които се изпитват използваните материали.

Вестник Пари, 30.09.2010 г.

Още новини