Начало Новини Актуално Холандска компания ще изгражда соларна инсталация край Девня с мощност от 15 мегавата

Холандска компания ще изгражда соларна инсталация край Девня с мощност от 15 мегавата

Актуално
соларна централа Девня

Холандската компания Infiniti Energy Holding ще инвестира 50 млн. евро в соларна инсталация край Девня. Това съобщи след среща с областния управител Данчо Симеонов председателят на управителния съвет на компанията Тайлинг Халбертсма. Началото е поставено компанията, която има свой бизнес и в Германия, ще изгради съоръжение с обща мощност от 15 мегавата.

В момента се строи първата част на инсталацията, която е с мощност 5 мегавата. Тя трябва да бъде завършена до края на тази година. В България компанията има контакти и работи с дружеството "Соларпро". Бъдещо развитие Строителството на втората част от проекта с мощност от 10 мегавата ще стартира едва след като Народното събрание приеме закона, в който ще бъдат определени тарифите за продажба на електроенергия от соларни инсталации. Това стана ясно от думите на Халбертсма. Той заяви още, че компанията има интерес и към изграждането на ветрогенераторни паркове. Infiniti Energy Holding има собствено предприятие за производство на вятърни турбини. Изграждането на съоръженията е възложено на българската компания "Соларпро Холдинг". Тя има пет собствени проекта за изграждане на соларни паркове, развива по поръчка два други (сред които е този в Девня). Холандия все още е на първо място сред най-големите инвеститори в България през 2010 г., дори и когато потокът на капитали от и към страната се "филтрира" според местоположението на централата на дружествата, пише вестник Пари. Това показа проучване на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Японската компания "Тошиба" също обяви по-рано тази година, че Започва изграждането на слънчева централа. Тя се намира край Ямбол и е на стойност от 37,6 млн. евро. Тя трябва да захранва с електроенергия около 2000 домакинства. Компанията обмисля и други подобни проекти в България.

Още новини