Начало Новини Актуално Холандци се застъпиха за 16 вида редки орхидеи в Казанлъшко

Холандци се застъпиха за 16 вида редки орхидеи в Казанлъшко

Актуално

16 вида редки орхидеи виреят в три отделни мочурища на площ от 10 хектара, разположени в района на казанлъшките села Дунавци и Голямо Дряново. Това, което имаме съвсем наблизо, е уникално, обяви Елка Вутева, ландшафтен архитект, родом от Голямо Дряново, която повече от десет години живее и работи в Холандия, като служител на Водно стопанство в град Севтоленбош.

За интересните мочурища и още по-интересните и уникални орхидеи в тях Елка разказала на свои колеги от водното стопанство, повечето от тях еколози и ландшафтни специалисти. Те изразили желание да видят мочурищата и да помогнат с подготовката на първичната документация, снимки и средства по проекта на Голямо Дряново за кандидатстване за средства по европейските програми за екология. Целта е съхраняване и превръщането в атракция за туристи на тези уникални и редки мочурища и растящите в тях орхидеи.

Елка Вутова е категорична, че мочурищата в района на Голямо Дряново и Дунавци са от вида алкални резови мочурища, каквито в страната ни други няма. Именно като такива те са включени и в Натура-2000.
Посещението на холандските еколози и информацията им за дивите орхидеи в Голямо Дряново има своя предистория. Сестрата на Елка Вутова - Здравка Илчева, от февруари тази година е кметски наместник на Голямо Дряново. Опазването и превръщането на мочурищата край селото в атракция, с цел привличане на туристи, бе основен акцент в нейната програма, с която спечели доверието на местната власт в Казанлък.

В продължение на 5 дни инженер Елка Вутева заедно със своите холандски колеги са успели да заснемат всички различни 16 вида орхидеи, които тепърва започват да цъфтят в мочурищата. За тях българските еколози знаят още от 1971 година, когато са открити и документирани, но по незнайни причини до момента никой нищо не е направил по въпроса. Едва сега еколог от Варна, с който се свързват холандските еколози, пристига за тяхното проучване.  
Заради липсата на грижа по тяхното опазване и непознаването им от страна на местното население, което нарича част от редките растения пчелички и бере букетчета за вази, голяма част от съществуващите преди 40 години мочурища с орхидеи са разрушени и изчезнали. Случилото се през годините сега се определя като човешка небрежност. В момента в девствен вид са едва 3 от мочурищата с орхидеи.
В случая обаче холандските еколози са категорични, че става дума за уникални находки, за които българите са длъжни да се погрижат, тъй като са ценност, която носи и дивиденти.
Има такава тенденция: масово новите държави - членки на ЕС, концентрират вниманието си основно върху икономическото си развитие и изпускат от погледа си въпросите на екологията, които обаче могат да им носят доста позитиви и печалби, изрази тезата си един от холандските еколози и даде подобни примери в Полша и Естония.
Идеята на местната власт в Казанлък, която декларира пълна подкрепа на холандската инициатива за първична помощ по опазването на мочурищата с редки орхидеи, е до тях да бъдат изградени екопътеки и специални мостчета, по които туристи и любопитни граждани да могат да стигат, за да ги разглеждат.
По време на престоя си в Казанлък и района холандците са успели да видят голяма част от културно-историческото наследство на Розовата долина, да опитат от местните традиционни гозби, да присъстват на ритуалите розобер и розоварене, и на празничното шествие в града. Идеята им е събраният снимков материал да бъде показан под формата на малък филм сред техните колеги и съграждани и следващата година в Казанлък да има в пъти повече холандски туристи.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини