Начало Новини Актуално Ходжа призовал мюсюлманите да носят оръжие и бронежилетки

Ходжа призовал мюсюлманите да носят оръжие и бронежилетки

Актуално

С поредица скандали и ексцесии бе въведен новият ходжа Мехмед Мехмедов в казанлъшката джамия. Повод за скандала стана проповед в джамията, извършена в петък. На нея, според различни източници от мюсюлманската общност, досегашният ходжа Мюмюн Дормуш, който е назначен от Хасковския районен мюфтия преди няколко години, е призовал мюсюлманите да носят оръжие и бронежилетки.

Според присъстващи на проповедта, този призив строго противоречи на религиозните норми и всява напрежение сред мюсюлманската общност. Именно за да изразят недоволството си, мюсюлманите се бяха събрали вчера в храма си.
По думите им, ходжата Дормуш казал следното: "Въоръжени сте с оръжие, дори сте облекли и бронежилетки, а противникът ви има само един нож. Вие хвърляте оръжието и по-силен остава този, в който е ножа. Безспорно оръжието ви прави по-силни. Трябва да се борим срещу Дявола".

Участниците във вчерашния протест не скриха разочарованието си от петъчната проповед на ходжата и нямаха логично обяснение, защо иначе кроткия Мюмюн Дормуш е изрекъл тези думи. Някои стигнаха в крайности,определяйки казаното като "тероризъм", пише вестник Старозагорски новини.

В знак на протест бъдещият ходжа  Мехмед Мехмедов (бивш имам на с. Александрово) пристигна вчера в джамията въоръжен по начина,по който в молитвата си е проповядвал Мюмюн Дормуш.
Пред медиите Дормуш заяви, че е дал само един пример за борбата с плътските желания, взет от списание "Мюсюлмани", което се издава от Главното мюфтийство.
"Вглеждайки се в тоя пример, ние сме в ролята на воина, Който е захвърлил оръжието си и е останал безсилен пред противника си. Какъв е изводът от този пример - Всевишният Аллах ни е въоръжил с Корана, с което е изпратил Постоянната книга с Корана - най-силното оръжие срещу нашия вечен противник - шейтана, дявола", казва дословно Мюмюн Дормуш пред камерата на БНТ.
За случая от петък вече е уведомена Районната прокуратура в Казанлък .От там са заявили,че ще извършат незабавна проверка.
Напрежението в казанлъшката джамия ескалира още от лятото, когато бе назначено временно джамийско настоятелство. То от своя страна назначи ревизия на касовите книги на джамията за изминалия период от три години и започна проверка на дейността на местния имам. Дълго време бившето вече джамийско настоятелство отказваше да предостави книгите за проверка в НАП, с мотива че са в Районното мюфтийство в Хасково. Междувременно бе направено ново териториално преразпределение на джамиите и казанлъшката премина под религиозната юрисдикция на пловдивския мюфтия  Али хаджи Садък.  
По последна информация от НАП, джамията в Казанлък дължи 1100 лева на бюджета.
След бунта вчера бе сменена бравата на входната врата на мюсюлманския храм.

Още новини