Начало Новини Актуално Хлябът в Стара Загора поскъпна с 10 стотинки

Хлябът в Стара Загора поскъпна с 10 стотинки

Актуално
хляб цени

С десет стотинки по-скъпо се продават от понеделник най-масовите видове хляб в Стара Загора. Скокът касае продукцията на всички най-разпространени марки - на общинската фирма "Хлебопроизводство", на "Румдо" и "Бакери". Хляб "Типов" вместо 80 ст. вече е 90, питките от 85 са 95 стотинки.

Толкова струва и най-масовият хляб Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.
Въпреки заричанията на земеделския министър, че няма основание насъщният да поскъпне, това вече е факт, коментират търговците. Те са на мнение, че старозагорци не ядат от най-скъпия хляб в страната, засега. Крайните потребители обаче са песимисти, че хлябът ще си остане на актуализираната вчера по-висока цена.
"Яли сме "Добруджа" по лев и двайсет, защо отново да не ни се случи", коментира гражданка в третата възраст.
Обяснението за завишените цени е поскъпването на зърното и брашното. Така например през януари брашното било с почти 100 лева за тон по-скъпо, категорични са местните хлебопроизводителие и отричат да има картелно споразумение.
Вчера от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България" прогнозираха, че цената на хляба ще расте и до новата зърнена реколта няма да се успокои. Цените ще вървят плавно, а повишението на хляба ще изостава спрямо цената на пшеницата. Сегашното наблюдавано поскъпване на насъщния било в резултат от корекция нагоре в цената на зърното. През последната седмица пшеницата се търгувала за 450-460 лв. за тон, при 350 лв. миналия месец.

Още новини