Начало Новини Актуално Хлябът по новия стандарт - с 48 часа годност

Хлябът по новия стандарт - с 48 часа годност

Актуално
Хляб за България

Официално ще бъде представен новият стандарт за качество на трите вида хляб - бял, Добруджа и типов. Стандартът носи наименованието Хляб за България. Хлябът по стандарт ще е с годност до 48 часа. Според експерти от Българската агенция по безопасност на храните цената на хляба по стандарт не би трябвало да е по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа.

Според рецептата не трябва да се включват консерванти и оцветители, а само брашно, мая, вода и сол. Не е изключено обаче в години когато реколтата не е добра да могат да се влагат допълнителни безвредни вещества. Какви точно - ще стане ясно днес, информира БНТ, цитирана от econ.bg.

От 500 до 10 000 лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията за производство на хляб по новия стандарт за качество. Той няма да бъде задължителен за производителите, информира Dariknews.bg.

Хлябът по утвърден стандарт ще има лого и ще бъде опакован, ако не, ще се лепи логото на касата, или на самия хляб с брашно. Това заяви в интервю за bTV министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той обясни, че има огромен интерес от страна на търговските вериги и предположи, че те ще отделят както отделиха и за "Стара планина”.

Има предложение от страна на Асоциациите на хлебопроизводителите, когато реколтата е много лоша да се слагат органични добавки като глутен, за да подобряват качеството на брашното. Найденов добави, че това ще става само, когато наистина е имало суша или някакви други причини, които да доведат до лошо качество на реколтата.

Надявам се в търговските вериги първите партиди да се появят за Великден, допълни министърът.

Още новини