Начало Новини Актуално Хлебната пшеница стигна 325 лева за тон

Хлебната пшеница стигна 325 лева за тон

Актуално

За първи път в историята на търговията със зърно ставаме свидетели на толкова драстично покачване на цената на пшеницата. При това става дума за изключително кратък срок - по-малко от 10 дни. В момента хлебната пшеница се продава по 325 лева за тон, а фуражната - по 300 лева за тон. Преди точно 9-10 дни цените бяха "заковани" на 200 лева за тон фуражна пшеница и на 250 лева за тон хлебна пшеница, коментира Красимир Аврамов - председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Според него в момента се наблюдава застой в борсовите цени, защото брокерите очакват данните от реколтата. След като министър-председателят на Русия Владимир Путин забрани износа на зърно, то България се намира в изключително изгодна позиция да изнася в Черноморския басейн. Аврамов обаче припомни, че зърненият баланс на страната е гарантиран, пише вестник Старозагорски новини.
Пшеницата, която е в хамбарите, е с малко по-лоши качества от миналогодишната. Това може да създаде проблеми единствено при производството на хляб - "Стара Загора", "Типов" и "Добруджа", но след влизането на стандартите. Те са изготвени от браншовите организации и предложени на министерството. Говорим за хляб, направен само от брашно, вода, сол и мая, без никакви "Е"-та!", беше категоричен Красимир Аврамов.
Според него проблем със семената за есенната кампания няма да има, макар че голяма част от тях са прибрани в покълнало състояние. В момента на българския пазар се предлагат много вносни семена - предимно френски и унгарски. "У нас има много добри сортове, които не са по-лоши от вносните и те трябва да се запазят!", категоричен е председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Още новини