Начало Новини Актуално Хит от Бродуей на старозагорска сцена

Хит от Бродуей на старозагорска сцена

Актуално
Театър

Комедията Боси в парка на големия американски драматург Нийл Саймън е второто премиерно заглавие, което Драматичен театър Гео Милев предлага на зрителите си от началото на годината. Режисьор е Богдан Петканин, сценографията е на Теодора Лазарова, костюмите - на Златина Михайлова. В ролите са Светла Тодорова, Павлин Танев, Елена Азалова, Георги Райчев и гост-актьорът Александър Дойнов.

"Никога няма гаранция дали един спектакъл ще се случи, но хубавото е, че в театъра таван няма и една постановка може да расте, но не бива да пада под определено ниво. На всяка втора-трета минута имаше реакция от страна на публиката в салона, което е показателно. Вярвам, че този спектакъл ще расте и ще има своето достойно място в афиша ни и в сърцето на зрителите", каза след премиерата директорът на ДТ "Гео Милев" Ивелин Керанов.
Основната тема в постановката "Боси в парка" е вечната тема за любовта, но поставена в комедийна ситуация. Младите влюбени, но вече семейство от шест дни - Пол и Кори Братър, се озовават в разпадаща се смешно малка мансарда на десетия етаж на сграда без асансьор. Той е сериозен начинаещ адвокат, а тя - дива щурачка, вдъхновена от новата си роля на грижовна съпруга със собствен дом. Какво усилие ни коства любовта и може ли то да се равнява на ежедневното задъхано изкачване на десет етажа, сред чудати съседи в странна сграда, или пък на разходка на босо в парка посред зима?
"Боси в парка" е първата постановка на американския драматург, превърнала се в хит на Бродуей през 1963 година. По нея през 1967 г. излиза и филм със същото заглавие и със звездното участие на младите тогава Джейн Фонда и Робърт Редфорд. Нийл Саймън е носител на наградата "Пулицър", на три награди "Томи". Има и три номинации за "Оскар". Любопитното е, че той започва писателската си кариера във военен вестник, докато служи във военновъздушните сили. По-късно комедийните скечове, които пише с брат си Дани, му отварят пътя към радиото и телевизията. За да се нареди след време сред най-сериозните автори на Бродуей, известен с качеството си, че умее да владее публиката.

"Най-трудно се прави комедия, а най-голям успех обикновено имат комедиите на ситуацията. Нийл Саймън е сериозен автор, в неговите работи има много мисъл. Той прекрачва границите на страната си и спокойно може да се нарече международен творец", сподели режисьорът Богдан Петканин. Той е доволен от избора си на състав и допълни, че най-обича да работи с млади, току-що завършили актьори. Такъв е случаят на един от главните герои - Павлин Танев, за когото адвокатът Пол е и първа голяма роля в старозагорския театър, но се справя със задачата си чудесно.
"Много ми се иска тенденцията да се промени и нещата да тръгнат така, че не зрителят да диктува избора на пиеси и жанрове, а това да идва от театъра, който наистина да има духовна и образователна функция", каза в заключение режисьорът Богдан Петканин.

Информация: вестник Новината

Още новини