Начало Новини Актуално Хиляди се включиха в Празника на Стара Загора

Хиляди се включиха в Празника на Стара Загора

Актуално

Звънът на църковните камбани оповести Деня на Стара Загора и почит към паметта на небесния ѝ покровител Св. прпмчк Игнатий Старозагорски. Още в 9 часа сутринта улиците бяха препълнени с младостта на града - децата и учениците, с мажоретки и фанфари, със знамена и портрети на възрожденците на този велик град - мъченик и герой, изтриван седем пъти от лицето на земята и седем пъти, като птицата феникс, възраждан - все по-хубав, по-млад и по-мъдър.

Точно в 9.30 часа областният управител Йордан Николов, председателят на Общинския съвет Тенчо Руканов, кметът проф. Светлин Танчев, неговият заместник проф. Димитър Динев и бригаден генерал Петър Петров положиха цветя в парк "5 октомври" на символичния първи камък за възстановяването на Стара Загора след опожаряването й от турците по време на Руско-турската освободителна война през 1877 г. Своето цвете и почит отдадоха народни представители, всичките 11 кандидати за кметове, кандидати за общински съветници от различни партии и коалиции, и граждани, пише вестник Старозагорски новини.

Под звуците на "Мила Родино" с военен церемониал бяха издигнати трите знамена - на България, на Стара Загора и на Европа, украсени с балони, които полетяха в синевата.

"5 октомври - Денят на Стара Загора, ни събира и тази година, за да споделим най-съкровените си мечти за бъдещето на този град - каза в приветственото си слово градоначалникът проф. Светлин Танчев. - На този ден определяме в сърцата си специална среща със Стара Загора - нашата любов, болка и надежда, за да й се признаем в обич и вярност.

Моето послание към вас в този ден е да пазим и обичаме града си! Да не допускаме да ни разделят вражди и дребнотемия! Да бъдем достойни за своя град на поети, липи и прави улици, на богата история и голям човешки потенциал!"
Още една вълнуваща традиция се спази. Пред многохилядната публика, изпълнила докрай площада, двама заслужили артисти получиха наградата "Стара Загора" за високи постижения в тяхното изкуство - оперната певица Мария Клинчева и фолклористът Крум Георгиев.
От 15 години на 5 октомври градът се управлява от млад кмет. Проф.Танчев връчи ключа на града на новоизбрания кмет на Млада Загора Калина Петкова - ученичката от СОУ "Максим Горки", която също поздрави младите хора и всички старозагорци.
Повече от час продължи празничното шествие по централния булевард "Цар Симеон Велики". В него участваха над 20 000 ученици от всички училища и детски градини, Тракийския университет, читалища, културни институти и неправителствени организации. Към традиционното дефиле на полицаите, пожарникарите и волните ездачи сега се включиха и членовете на Ловно-рибарското сдружение, на частни фирми, МОЛ-ове и пр.
След голямото традиционно хоро пред Областната администрация (за което всички официални и кандидат-официални лица се бяха спасили) веселието продължиха талантите на Общинския детски център.
В ремонтираната зала "Байер" старозагорските художници откриха традиционната годишна изложба "Есенен салон`2011".
62-ма автори от Старозагорска област показват 97 маслени платна, акварели, графики, пастели и малки пластики - подбрани сред 108 предложени работи. Носител на годишната награда е младият график Момчил Доневски.
Вечерта старозагорци обвиха с Гирлянд на славата Паметника на героите в парк "5 октомври". След празничната заря на площада пред Общината се изви най-дългото хоро, поведено от певеца Илия Луков.
Вчера се състоя Турнир по народни борби и Балкански и международен турнир по спортен бридж.

Още новини