Начало Новини Актуално Хиляда лева дарение от частно лице е получила болницата в Стара Загора

Хиляда лева дарение от частно лице е получила болницата в Стара Загора

Актуално

Хиляда лева дарение от частно лице е получила МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", за да се справи с големия брой болни с хепатит, съобщи изпълнителният директор на здравното заведение д-р Николай Колев. Това обаче е единственият до момента жест на съпричастност. Епидемичният взрив от вирусен хепатит тип А не отшумява и на пълни обороти работят шест отделения.

Въпреки че Здравната каса обяви, че имала готовност да заплати за отчетените случаи на болни от хепатит А в Стара Загора и Хасково, до момента все още няма стотинка приведена в РЗОК, пише вестник Старозагорски новини.
След решение на Оперативния щаб за борба с хепатита, още преди десетина дни, директорът на РЗОК д-р Славка Йорданова изпрати в централата искане за финансиране, предвид създалата се ситуация. Тогава стана ясно, че това искане може да бъде разрешено само от Надзорния съвет на НЗОК, който обаче миналата седмица претърпя кадрови промени и зам.-финансовият министър Владислав Горанов бе заменен от заместничката на здравния министър Добрева.
От пресцентъра на ведомството на д-р Нели Нешева обещаха да пояснят какво се случва с обещаното допълнително финансиране, но до края на работното време това не стана.
"Трупаме само дългове, много е тежко, помощ и пари няма от никъде. Въпреки обещанията на различни институции, нищо не е мръднало от 27 декември 2010 година до днес. В Хасково например, където болните са далеч по-малко, общината е помогнала на болницата с 1000 лева", коментираха епидемиолози от единствената болница в областта, лекуваща хепатитно болните.

Още новини