Начало Новини Актуално Хемус 2022 стартира с тържествен строй и авиационен поздрав от вертолет и два изтребителя

Хемус 2022 стартира с тържествен строй и авиационен поздрав от вертолет и два изтребителя

Актуално

Международната изложба за отбранителна техника, продукти и услуги Хемус събира на едно място научния потенциал, предприемаческата енергия и институционалната визия, обединени от общата цел - сигурно и гарантирано бъдеще. Това каза на официалното откриване на 15-ото издание на изложението главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Събитието започна с тържествен строй, приет от президента и върховен главнокомандващ на Р България Румен Радев.

Участие в изложението взема и старозагорското дружество Технопол инженеринг. Фирмата ще представи стои изделия и разработки на щанда на института по металознание IMSETHC-BAS към Българската академия на науките. Посетителите на изложението ще могат да се запознаят с възможностите на Система противодействие срещу ниско летящи обекти, в чието създадаване участват и специалисти на Технопол инженеринг.

Хемус 2022 е едно от най-силните издания в 27-годишната история на изложението. В него участват над 100 изложители от 22 държави, като най-висок е ръстът на чуждестранните компании. Тази година участват 51% повече специализирани фирми от чужбина. Българският военно-промишлен комплекс е представен от утвърдени в бранша предприятия, но с повече иновативни продукти, което рефлектира в ръста на изложбени площи с 24 %. Това стана ясно по-рано на тематичната пресконференция от думите на доц. Соколов.

Във фокуса на 15-ото издание са: киберсигурност, гранична сигурност, стратегически комуникации, автономни системи за наблюдение, информация, следене и реагиране, в допълнение с образователни продукти и услуги, подчерта доц. Соколов на тържествената церемония. Той отбеляза огромната заслугата за изложението на основния организатор - Фондация Хемус-95. Благодари за институционалната подкрепа в лицето на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката, както и на основните спонсори на събитието Аполо Инженеринг (Apolo Engineering) и Локхийт Мартин (Lockheed Martin).

На официалното откриване говориха президентът на Р България Румен Радев и министърът на отбраната Драгомир Заков. Присъстваха също началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на Пловдив Здравко Димитров, представители на МО и на МИИ, народни представители, дипломати, гости от страната и чужбина. С полет на вертолет и два изтребители МиГ-29 на Българските военновъздушни сили над панаирното градче бе даден старт на Хемус 2022.

Изложението в Международен панаир Пловдив ще продължи до 4 юни.

 

 

Пресцентър на Международен панаир Пловдив

 

 

 

Още новини