Начало Новини Актуално Хеликоптери гасят пожара в резервата Соколна

Хеликоптери гасят пожара в резервата Соколна

Актуално
Продължава гасенето на пожара в Централен Балкан

Два хеликоптера от Авиоотряд Крумово се включиха сутринта на 9 август в гасенето на пожара в резервата Соколна в Национален парк Централен Балкан. Сформираният Кризисен щаб, по ръководството на Областния управител на област Стара Загора Недялко Недялков, анализира ситуацията и сформира за деня 3 групи с специфични цели и територии на действие.

В трите лъча са разпределени общо 100 човека от: Поделение 54890 под ръководството на подполк. Симеон Симеонов; Служители на ОУ ПБЗН – Ст. Загора (звената от Стара Загора, Казанлък и Павел баня) по ръководството на Гл. инспектор Георги Иванов; Служители на ДНП Централен Балкан – 12 човека, под ръководството на инж. Нела Рачевиц; Логистика - Община Павел баня, медицинско обслужване – линейка - МО. Логистика от вертолетите с наземните екипи – Живко Атанасов - ОУ ПБЗН – Ст. Загора.

Кризисният щаб не допуска участието на доброволци в гасенето в резервата, предвид изключителната сложност и опасност на терена, който предполага само участието на професионалисти, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

На 6 август, около 17 часа постъпва сигнал за възникнал пожар и в района на Кюй дере, резерват Соколна, в източната част на парка, участък Тъжа, НП Ц. Балкан. Опожарената площ е трудно да се определи, по предварителна оценка е от 3 000 – 5 000 дка.

Още новини