Начало Новини Предстоящо Гвоздейков: До края на 2024 г. България ще стане пълноправен член на Шенген и еврозоната

Гвоздейков: До края на 2024 г. България ще стане пълноправен член на Шенген и еврозоната

Предстоящо

До края на 2024 г. България ще стане пълноправен член на шенгенското пространство и еврозоната. Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков в "Денят започва".

"Шенген е възможност за високо икономическо развитие на България. Шенген дава възможност за бърз достъп до стоки и свободното пътуване на хората", каза министърът на транспорта.

По думите е било добро решение България да се съгласи с условията на Австрия, въпреки че страната ни беше "полуприета" в Шенген.

"Австрия беше най-големият противник за влизането на България в Шенген. Всяка страна има своите вътрешнополитически настроения, които много влияят, но все пак трябва да бъдем благодарни от резултата", каза Георги Гвоздейков.

Георги Гвоздейков обясни и какъв е развоят на събитията във връзка с двата кораба "Верила" и"Руен".

"Информацията, която е налице за кораба "Верила", е че са освободени останалите хора от екипажа. Корабът все още е задържан. След приключване на следствените действия корабът трябва да се прибере в България. Корабът "Руен се намира в териториалните води на Сомалия, екипажът е в добро здравословно състояния, няма заплаха за живота им", уточни той.

Министърът на транспорта гарантира, че ще се работи усилено в изграждането на по-добро качество в сектора на БДЖ.

"Минималната заплата в НКЖИ и БДЖ ще се увеличи с близо 20%

Източник: Агенция КРОСС

Още новини