Начало Новини Актуално Гурково се превръща в привлекателно място за развитие на туризма

Гурково се превръща в привлекателно място за развитие на туризма

Актуално
Стоян Бонев

Във време на икономическа криза малките общини в България повече от всякога се нуждаят от помощта на държавата, казва кметът на старозагорската община Гурково Стоян Бонев. В трудните месеци на кризата общинското ръководство търси начини за увеличаване на приходната част от бюджета, ограничаване на разходите и привличане на нови инвеститори.

Доброто местоположение на община Гурково в източния край на Розовата долина и южния вход на Прохода на Републиката, дава добри възможности за икономическото й развитие.  

Икономическо състояние
Предприятията на територията на община Гурково някак успяват да се справят с икономическата криза - разширяват външните си пазари, инвестират нови средства в производството. Това е причината да не се съкращават хора на този етап, категоричен е кметът на Гурково. Пример за успешно справяне с икономическата ситуация е предприятието за производство на метални опаковки Булметал ООД, което е разширило през последната година външните си пазари и не само че не съкращава, но и наема нови хора на работа. Френско-българското  предприятие СИРК ЕООД, също разположено на територията на Гурково отдавна е символ за качество и коректност както у нас, така и в чужбина. На 100% реализира продукцията си и предприятие Булгарпластик ООД. Упешно работят и  частните земеделски кооперации - в Гурково, Паничерево, Конаре и Димовци, които се занимават основно с производството на роза, лавандула, житни растения, лозови насаждения , както и предприятие Вигалекс ООД за производство на етерични масла и натурални ароматни продукти. Общината разполага с около 5000 - 6000 дка розови и лавандулови насаждения.

Проблеми
Безработицата в община Гурково през април стига рекордните 13%. За сравнение през 2008-2009 г. безработни са били едва  8-9% от жителите на общината. Един от начините да се решава този проблем до момента е била  програмата на социалното министерство „От социални помощи към осигуряване на заетост”. Нискоквалифицираните хора са работили по поддръжката на тротоарните площи, уличните платна, грижили са се за чистотата на Гурково. През 2006-2008 г. по  програмата  са били назначени близо 30 души с ниска квалификация. През 2010 г. обаче броят им е свит до 8 човека, а средствата са изчерпани още в средата на годината. Проблем за общината са и малкото налични средства за капиталови разходи в бюджета. Общината се нуждае спешно от газификация, защото тя би решила пролемите на големите предприятия.

Решението
За да се реши проблема с безработицата, трябва да привлечем нови инвеститори в нашата община, категоричен е кметът Стоян Бонев.  На територията на Гурково има добри промишлени запаси на кафяви и черни коксуващи се въглища. Ако се намери инвестиор, който да разработи тези находища,  това би решило част от проблемите с безработицата, казва Бонев. Общината дава добри условия и за инвестиции в областта на ВЕИ. Вече има заявени инвестиционни намерения за изграждане на ВЕЦ на реките Лазова и Радова. Има интерес и към  изграждане на фотоволтаични системи и ветрогенераторен парк. Друга задача, която си поставя общинското ръководство, е привличане на нови инвестиции в областта на туризма. Стара планина и язовир Жребчево дават прекрасни условия за развитието на различните видове туризъм, казва кметът Стоян Бонев. В района на Предела вече е реконструирана бившата хижа Химик, възстановена е и  хижата на Предела. В гурковското с. Лява река са изградени красиви  къщи за гости, които привличат туристи от цялата страна. В района на с. Пчелиново работи красив комплекс с хотелска и ресторантска част с 40 места за преспиване,  ресторант и басейн. Подобен комплекс е построен и в  района на с. Паничерово покрай водите на яз.Жребчево, където са заявени инвестиционни намерения за изграждане и на ваканционни селища. Фирмата, възстановила хижа Химик, работи по проектирането и рекострукцията на пътя за хижата, за да може тя да се използва и през зимата като се възстановят ски влековете и пистите за зимен спорт.

Бюджет
Бюджетът на община Гурково е 3 млн. лева. Капиталовите разходи за 2010 г. са намалени с 30% в сравнение с предходната година. Усилията на общинското ръководство са насочени към събиране на приходната част от бюджета и оптимизиране на разходите. Спирането на средствата по социално-инвестиционния фонд има тежки последици за общината. Тя е разчитала на тези пари, за да довърши дома за стари хора, проектиран за 66 възрастни хора. До този момент в дома са вложени близо 1 млн.лв., необходими са още 500-600 хил.лв, за да бъде той окончателно завършен.

Проекти
Община Гурково е спечелила проект по ОП Околна среда за разработване на Интегриран воден проект. През 2009 г. общината е приключила проект за реконструкция на водопроводната мрежа на стойност около 600 000 лв. Тя кандидатства по ОП Развитие на селските райони по мярка 322 за реконструкция на ул. Крайречна, където трябва да се изградят тротоари, зелени площи, улично платно, като проектът е на стойност 900 хил. лв. Общинското ръководство разработва и проект за подмяна на уличното осветление със соларни батерии. Чрез ОП Развитие на човешките ресурси, кметът очаква да реши проблема и с водопроводните мрежи на селата Конаре и Паничерево, в които няма канализационни мрежи. Капиталовите разходи са ограничени, а тези проекти струват доста пари. Ако не можем да решим проблема с канализационната мрежа на тези две села, не можем да намерим и необходимите инвеститори, казва кметът Бонев.

Вестник Пари, 30.09.2010 г.

Още новини