Начало Новини Актуално GS1 отбелязва 40 години от създаването на глобалния език на бизнеса

GS1 отбелязва 40 години от създаването на глобалния език на бизнеса

Актуално

GS1 40 години глобален езикGS1 празнува 40 годишен юбилей. Това е неправителствена организация с нестопанска цел, която посредством глобални стандарти улеснява работата и комуникацията между търговските партньори в повече от 150 страни.

На 3 април 1973 година водещи представители на хранително-вкусовата индустрия в Америка избират единен стандарт (подход) за идентификация на продуктите, известен в днешни дни по цял свят като GS1® баркод. Решението води до създаване на глобален език на бизнеса, което и до днес позволява прозрачност по цялата верига за снабдяване в различни сектори.

Само година по-късно (на 26 юни 1974 г. в 8:01 часа сутринта) е сканиран първият GS1 баркод в Трой, щата Охайо. Едва ли е можело да си представим, че 40 години по-късно, всеки ден в цял свят ще бъдат сканирани над 5 милиарда продукта, маркирани с баркод. Идентификацията на продуктите е много повече от маркиране с баркод и сканиране на стоки: тя прави възможна глобализацията на пазара.

По думите на Мигел Лопера, Президент и изпълнителен директор на GS1: През последните 40 години GS1 е изиграла важна роля за оформяне на облика на глобалния пазар, тъй като лидерите на организацията, със своите нестандартни и новаторски възгледи, виждат огромния потенциал за сътрудничество в областта на разработването на стандарти, за цялата верига на снабдяване.

За последните 4 десетилетия решенията, базирани на идентификацията по стандартите GS1, са се превърнали в основа на бизнес процесите на близо 2 милиона фирми –потребители на системата от стандарти GS1. Това позволява на тези фирми да говорят на един език, което не само свързва техните компании въпреки географските и културните различия, но също позволява на водещи лидери на индустрията да се възползват от силата на информацията, за да подобрят живота на хората по цялото земно кълбо.

GS1 баркодът е първият революционен скок, който прави Международната асоциация GS1 в своята история и днес той се използва в цял свят. Но днес системата от стандарти GS1 включва много повече, а именно: Електронният код на продукта (EPC), Стандартите GS1 eCOM за електронен обмен на бизнес документи, GS1 глобалната мрежа за синхронизация на данни.

Стандартите GS1 помагат да се осигури безопасност на храните, като правят възможно проследяването на хранителни продукти и съставки в световен мащаб, независимо от броя на участващите компании или земеделски производители, или броя на границите, които трябва да бъдат преминати при движение на проследяваната единица по цялата верига, от началото до крайния потребител.

GS1 гледа напред към следващите 40 години на новаторство и лидерство като Глобален език на бизнеса: като резултат от нарастващата цифровизация на социалните и мобилните технологии потребителите все по-често изискват актуална информация в реално време за продуктите и възможност да сканират баркода за да получат допълнителни данни, които не се съдържат в етикета, като например произход на продукта, съставки и условия на производство.

На своя 40 годишен юбилей GS1 отправя поглед към следващите 40 години с амбицията да допринесе за свят, в който продуктите и свързаната с тях информация се движат ефективно и сигурно всеки ден и навсякъде, носейки полза за бизнеса и подобрявайки живота на хората.

Още новини