Начало Новини Актуално Грипът в страната стихва

Грипът в страната стихва

Актуално

Заболеваемостта от грип е намаляла с около 10% в сравнение със същия период на миналата седмица, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Въпреки това тя остава над 200 на 10 000 души, което е прагът за обявяване на епидемия в страната. Поради тази причина Националният пандемичен комитет реши да не прекратява обявената национална епидемия.

Това означава, че плановите операции, женските консултации и имунизациите няма да се възстановят и през следващата седмица. Грипната ваканция в страната обаче се прекратява, съобщи actualno.com. Причина за това решение е, че заболеваемостта е доста различна в отделните региони. Затова щабовете по места ще решат дали има нужда училищата да останат затворени и занапред. С най-висока заболеваемост в момента са регионите Габрово, Благоевград, Стара Загора, Ловеч.
10 000 опаковки с антивирусни препарати ще получи страната ни, стана ясно още по време на заседанието на Националния пандемичен щаб. 7600 от тях са дарение от СЗО, а останалите 1400 от Австрия.
В момента в лечебните заведения са разпределени и доставени 130 000 дози от двата препарата. Използвани са минимални количества, основно от инфекциозните болници и отделения. В централния склад на МЗ са налични 65 000 дози от двата антивирусни препарата и в системата на РИОКОЗ се поддържа резерв от около 15 000 дози. Освен това държавата ще купи 350 000 тамифлу и реленца.

 

Още новини