Начало Новини Актуално Гражданско сдружение Алтернатива 55 отправя призив за подкрепа на благотворителна кампания

Гражданско сдружение Алтернатива 55 отправя призив за подкрепа на благотворителна кампания

Актуално

Гражданско сдружение Алтернатива 55 - Стара Загора над 15 години работи за развитие и социализиране на деца с генерализирани разстройства в развитието (ГРР) - предимно с аутизъм.

От сдружението разпространиха призив, в който се казва:

За съжаление през последните години рязко се увеличава броят на децата с този проблем: ако преди 20 години на 10 хиляди живородени едно беше с аутизъм, днес вече с тази диагноза е едно на всеки 55 живородени. Най-често децата аутисти имат проблем с говора; общуването, което затруднява тяхното обучение; комуникация; включване в обществото. Тези деца се нуждаят от разбиране и системна подкрепа на обществото, за да преодолеят дефицитите в развитието си.

Сдружението ни администрира от 2011 г., след конкурси, като делегирана държавна дейност Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с аутизъм. В Центъра работи екип от специалисти с много добра научна подготовка и практически опит в тази област. За съжаление финансирането, особено в днешните трудни условия, е недостатъчно, поради което чрез проекти и благотворителни кампании набираме средства за организиране на допълнителни дейности в подкрепа на децата и семействата им. Чрез тези кампании осигурихме 5 години провеждане на терапия с конна езда и чрез плуване; ежегодно работим чрез арттерапия и трудотерапия.

С настоящата кампанията до края на декември 2022 г. се стремим да съберем необходимите средства за спортна програма, включваща: съвместни дейности заедно с ученици и студенти от града и ерготерапия - съвременен метод, чрез който по индивидуална програма се подпомага преодоляване конкретни дефицити на децата. Ще бъдат подпомогнати 30 деца с аутизъм, посещаващи Центъра ни. Партньори в дейностите ще бъдат Тракийски университет и Детски омбудсман. Търсената сума е 8000 лв., с които ще бъдат закупени необходими материали и съоръжения и хонорар на експерт със специална подготовка. Програмата ще се реализира през първото полугодие на 2023 г.

Благодарим на всички, които ще подкрепят нашата кауза - ние ще споделим в социалните мрежи и нашата електронна страница подкрепата ви с благодарност - казват от Гражданско сдружение Алтернатива 55.  

 

Можете да подкрепите кампанията Подкрепете децата с аутизъм и хиперактивност за достъпен спорт! в Платформата.бг или с дарителски SMS с кодова дума DMS SPORT на номер 17 777 за трите мобилни оператора чрез тези адреси:

Още новини