Начало Новини Актуално Граждански протест срещу обгазяванията на Лазаровден

Граждански протест срещу обгазяванията на Лазаровден

Актуално

Младежите от Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора" организират на 27 март - Лазаровден, митинг-шествие на площада пред сградата на Община Стара Загора.

"НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ПРАВОТО НИ НА ЧИСТ ВЪЗДУХ!
ДА ИЗЛЕЗЕМ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СРЕЩУ БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ИНСТИТУЦИИТЕ, ЗАЩОТО ЕДИН ДЕН ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ОТГОВАРЯМЕ ЗА СОБСТВЕНОТО НИ БЕЗДЕЙСТВИЕ ПРЕД ДЕЦАТА НИ!
НЯМА ДА МЪЛЧИМ С МЕТАЛЕН ПРИВКУС В УСТАТА!", гласи мотивът на организаторите.
Мероприятията стартират в 11 часа на централния площад, където в продължение на час ще бъдат събирани подписи, а децата ще имат възможност да нарисуват града, в който искат да живеят - с чист въздух и здравословна среда за живот. В 12 часа започва пешеходното шествие, което ще поеме от площада по бул. "Цар Симеон Велики" - ул. "Х.Д.Асенов" и ще продължи до входа на "Жабките" на парк Аязмото.
Също в 12 часа велосипеди и автомобилите ще потеглят по маршрут: паркингът зад сградата на Държавна опера - Стара Загора, и Регионална библиотека "Захарий Княжески" - бул. "Руски" - ул. "Ген. Столетов"  - ул. "Д-р Тодор Стоянович" - ул. "Димчо Стаев" - ул. "Христо Ботев" - бул. "Св.Патриарх Евтимий" - ул. "Ген. Столетов" - бул. "Руски" - ул. "Августа Траяна" - "Жабките" на Аязмото, пише вестник Старозагорски новини.
Двете шествия ще се съберат на Аязмото на "Жабките", където ще се проведе митинг от 13.30 до 14.30 часа.
"Нека блокираме целия град за няколко часа, за да покажем гражданското си неподчинение срещу продължаващото 8 години обгазяване с "неизвестен извършител" и потъпкване на основни човешки и екологични права. Защото чистият въздух в града ни продължава да е мираж! Дишаме отрови, въпреки протестите и събраните 12 хиляди подписа на граждани от цялата страна. Да вдигнем шум за чист въздух! Да напомним, че от нас зависи!", призовават младежите.
Това е третият поред протест срещу обгазяванията, който организира Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора". Те продължават да настояват за:
1. Публично признаване на проблема с обгазяването като обществено значим за региона.
2. Обявяване на кризисна ситуация.
3. Образуване на проверка от прокуратурата и ДАНС за разследване на източниците на екологичния геноцид.
4. Прекратяване на обгазяването.
5. Съд за престъпно бездействие на всички институционално отговорни лица.

Още новини