Начало Новини Актуално Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора

Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора

Актуално

Икономически годишник на регион Стара Загора за 2013 годинаГраждански клуб ЛИПА – Стара Загора е учреден през 2012 година от представители на бизнеса и неправителствения сектор с активна гражданска позиция. Основни направления на работата на Клуба са:

•    Подобряването на жизнената среда и условията на живот.
•    Подобряването на бизнес средата и икономическото развитие на Старозагорски регион.
•    Създаване на условия младите хора да остават да живеят и работят в региона.
•    Изграждане на партньорства с неправителствени организации, институции и власти в региона и страната за утвърждаване на ценностите на гражданското общество.

Икономически годишник на регион Стара Загора

През февруари 2012 година клубът организира Първите детски игри „Старозагорски олимпийски надежди“, в които взеха участие над 250 млади таланти в 14 вида спорт. Председател на организационния комитет беше легендата на българската борба з.м.с. Александър Томов, многократен европейски и световен шампион. Игрите се превърнаха в истински спортен празник, с амбицията да станат традиционни.
На 15 септември 2012 година всички първокласници от община Стара Загора получиха от Граждански клуб ЛИПА гъвкави светлоотражателни ленти с надпис „Пази ме!” в знак на загриженост за детската безопасност. Заради инициативата Клубът беше номиниран за Годишните награди за пътна безопасност – 2012.

Проектът на клуба за оздравяване, съхраняване и социализация на вековния (почти 700- годишен) чинар, утвърждаването му като един от символите на нашия град и превръщането му в туристическа атракция и любимо място на старозагорци, още на първия етап поучи широка подкрепа от жителите на Стара Загора, които се включиха активно в почистването на околното пространство. Предстои реализирането на следващите етапи на проекта.  
По време на съвместна с други организации благотворителна Коледна вечер, Граждански клуб ЛИПА удостои с годишната си награда двама ученици за особени заслуги в областта на математиката: Рада Атанасова, 12 клас в ГПЧЕ „Ромен Ролан” и Петър Тонев, 11 клас в ПМГ „Гео Милев”.  

Перспективната програма на Клуба включва, освен продължение на започнатите проекти, също и работа (самостоятелна и в партньорство) по следните направления:
•    Подобряване на парковите пространства на Старозагорски минерални бани и превръщането им в зеленото сърце на община Стара Загора.
•    Създаване на условия за масов спорт чрез изграждане на площадки и съоръжения и организиране на спортни събития.
•    Участие с експерти и предложения при разработване на проекти за оптимално използване на местните ресурси, в т.ч. възобновяемите енергийни източници, в екологични проекти и проекти с прилагане на публично-частното партньорство.
•    Подобряване на образователната система и въвеждането ѝ в съответствие с потребностите на бизнеса.
•    Повишаване на корпоративната социална отговорност на бизнеса.
•    Превръщането на регион Стара Загора в предпочитана дестинация за културно-исторически, балнео, спа и екологичен туризъм.

Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора
club.lipa@gmail.com
www.lipasz.org

 

илко груев

Още новини