Начало Новини Актуално Гражданска отговорност ще остава валидна и при неплащане на вноска

Гражданска отговорност ще остава валидна и при неплащане на вноска

Актуално
Гражданска отговорност

При забавяне на плащането на разсрочена вноска за задължителната застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, застрахователите няма да имат право да прекратяват договорите на клиентите си. Това предвижда нов проект за изменения и допълнения на Кодекса за застраховане.

Досега застрахователните компании можеха да прекратят договора, ако вноска не бъде платена, но не по-рано от 15 дни от датата, на която застрахованият е получил писмено предупреждение.
Забрана за предсрочно погасяване е изрично предвидена за застраховките със срок под една година (при транзитно преминаване, внос и пр.), освен при отпадане на застрахователния интерес или по взаимно съгласие, при условие че бъде представена друга валидна полица за същото МПС и без прекъсване в периодите.
Друга промяна предвижда дори и при едно пострадало лице лимитът за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт да е 10 млн. лв. Към момента лимитът е 2 млн. лв. при един пострадал и 10 млн. лв. - при двама и повече, информира вестник Дума.

Въпросните лимити влизат в сила от 11.6.2012 г. Дотогава лимитът за щети вследствие на увреждане или смърт ще бъде 5 млн. лв., но отново без значение какъв е броят на пострадалите.

Още новини