Начало Новини Актуално Гражданска инициатива За чист въздух заплаши с блокада на автомагистрала Тракия

Гражданска инициатива За чист въздух заплаши с блокада на автомагистрала Тракия

Актуално

Жители на Стара Загора и региона се готвят да блокират автомагистрала "Тракия", ако премиерът Борисов не предприеме действия за затварянето на военния полигон "Змейово" и производството на противоградни ракети в района на Баритна мина. Ако не получим ясен и категоричен отговор от правителството, на 22 септември от 18 часа ще протестираме на автомагистрала "Тракия", заяви представителката на Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора" Пенка Георгиева.

Вече се водели разговори със собственици на леки автомобили и по-едрогабаритна техника за блокадата на аутобана, уточни тя.
Гражданското неподчинение беше обявено на протестен митинг пред сградата на Oбщината в понеделник, на който, освен старозагорци, присъстваха и жители на селата около полигона и от Казанлък. Те заявиха, че обгазяванията продължават вече осем години, че расте броят на децата с астми и алергии, а млади хора умират от ракови заболявания. Последните големи обгазявания (повече от 30 дни) бяха в края на 2009 г., а 23 декември беше обявен за неучебен ден със заповед на областния управител. През февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че ако не му докажат, че полигонът не е основната причина за обгазяването на града, ще го затвори. Малко по-късно военният министър Аню Ангелов призова военните да не се поддават на масовата психоза, че "Змейово" е виновен за екологичните проблеми. И не последваха никакви конкретни действия.
След като премиерът не отговори на двете ни писма, сега го искаме на крака, каза Георгиева. Да дойде и да каже държи ли си на думата, мисли ли за Стара Загора, ще продължи ли традицията на предните правителства да хвърля прах в очите на хората и ще рискува ли здравето на 300 000 избиратели?
Само в понеделник, преди и по време на митинга пред Общината, от Гражданска инициатива са събрали нови 1000 подписа под Петицията за чист въздух. До този момент подписите вече са 21 000 и в началото на следващия месец исканията на старозагорци ще заминат за Брюксел, допълни Георгиева.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини