Начало Новини Актуално Гражданска инициатива За чист въздух в Стара Загора организира на 18 януари протест

Гражданска инициатива За чист въздух в Стара Загора организира на 18 януари протест

Актуално

Граждански протест за чист въздух ще се проведе на 18 януари, понеделник от 11 часа пред сградата на Областната управа в Стара Загора. Повече от седем години над 250 000 души в Област Стара Загора са подложени на регулярни обгазявания, за които никой не иска да поеме отговорността. На 23 декември и на 30 срещу 31 декември 2009 г. нивата на азотен диоксид бяха толкова високи, че трябваше да започне евакуация на населението, а вместо това спряха децата от училище и ни излъгаха, че причината е „автомобилният трафик“, се казва в съобщение на Гражданската инициатива, изпратено до медиите.


Старозагорци решиха да не мълчат повече! Да не търпят престъпленията с най-съкровеното от правата ни – правото ни да дишаме! Имаме право на качествен живот! Имаме право на чист въздух!
Нека се съберем и покажем, че зад номерата в личните ни карти стоят живи хора, които имат права, а не са просто апатични и вегетиращи същества.
Събираме се заедно, за да настояваме държавата, в лицето на отговорните министри, Областната управа и инспекциите по околната среда и опазването на човешкото здраве, да осигурят основните ни човешки права на чист въздух, вода, земя и храна.
Един от поводите за протеста е посещението на военния и еко министрите в Регионалната инспекция по околната среда и водите и Областната управа на Стара Загора.
Настояваме за прозрачност и широк обществен достъп до данните за замърсяването, за реален граждански и институционален контрол върху замърсителите и за незабавно преустановяване на причините за него, независимо от какъв характер са те, се казва още в съобщението.
Предварителна среща за протеста и кампанията ще се проведе в събота, 16 януари, от 12 часа в Читалище Климент Охридски, Стара Загора.

За текуща информация:

 

Още новини