Начало Новини Актуално Гражданин съди кметове заради увеличените им заплати

Гражданин съди кметове заради увеличените им заплати

Актуално

Две жалби до Административния съд в Стара Загора е депозирал гражданинът от Хаджи Димитрово Кемил Кьойбашиев, шофьор в казанлъшка фирма. В тях той сезира Административния съд за нецелесъобразно, според него, увеличение на работните заплати на двама кметове на села от община Казанлък: Кольо Иванов - на Кънчево, и Ферид Бекиров - на Долно Изворово. Заплатите на двамата, както и на още трима кметове на населени места, бяха повишени на база ПМС от декември миналата година. Мотивът за оспорените заплати е, че община Казанлък е във финансова криза.

Двете жалби срещу кметските заплати са разпределени на двама различни съдии в Административния съд в Стара Загора.
Любопитното в случая е, че казусът по оспорваната нова заплата на кмета на село Долно Изворово е оставен без последствия от страна на съдията, с мотива, че няма правно основание частно лице да се жалва срещу подобно решение, тъй като не е и страна. Но по случая с оспорваната нова заплата на кмета на село Кънчево Кольо Иванов е насрочено дело. То ще се гледа на 12 февруари в Административния съд в Стара Загора. Според Кольо Иванов, жалбата на гражданина Кемил Кьойбашиев за кметските заплати е подадена в последния работен ден на миналата година. Решението за повишение на запалите бе взето седмица преди това, пише вестник Старозагорски новини.
Казусът е особен, заявиха запознати с него, според които в зависимост от изхода на делото за заплатата на кънчевския кмет, ще зависят заплатите на още 17 кметове на населени места от общината. Дългогодишни юристи от община Казанлък не успяха да си спомнят за друг подобен казус.
Според осведомени, жалбоподателят е служител в една от фирмите на общински съветник от партия ФАГО в Казанлък.

Още новини