Начало Новини Актуално Граждани на протест срещу обгазяванията в Стара Загора

Граждани на протест срещу обгазяванията в Стара Загора

Актуално

За 11 часа днес е насрочен протестът на граждани, обединили се по Интернет, срещу коледните и новогодишните обгазявания на Стара Загора с азотни оксиди. Според Цвета Христова техните съмишленици са над 2400 и не са само от областния град. Позицията на нетърпимост срещу замърсения въздух, който дишат хората в Стара Загора, щели да заявят граждани и в други краища на страната, както и в чужбина.

Протестът под наслов "За чист въздух в Стара Загора" ще се проведе пред сградата на Областната администрация. Час по-рано точно там и точно по същия въпрос ще започне среща на представители на местната власт, неправителствени организации и журналисти с министрите на МОСВ и МО Нона Караджова и Николай Младенов, пише вестник Старозагорски новини.
На брифинг вчера представители на протестиращите заявиха, че действията им нямат нищо общо с гражданското обединение "Екоцентър", с неправителствени организации и политически партии. Това което те искат, е двамата министри да обявят ситуацията в Стара Загора като критична и да се намери, оповести и игнорира истинският замърсител. Исканията са и към местната власт, РИОСВ, РИОКОЗ и областния управител. Ние не знаем кой е виновният и не е наше задължение да го търсим, заяви Христова, но имаме права, гарантирани от Конституцията и Хартата за правата на човека. И те са да живеем в чиста и безопасна околна среда.
Деница Костова, майка на шестгодишно момиченце, сподели, че детето й от години страда от астма и че съветите на специалистите към семейството са да се преместят да живеят другаде. Другата майка, Пенка Георгиева, каза, че по време на празниците не извеждала детето си навън заради обгазяванията.
Символ на протеста днес ще бъдат мечета от т.нар. от гражданите фамилия "Обгазьол". Те ще бъдат в стъклени буркани, така както децата бяха по домовете си по време на азотните замърсявания. Организаторите призоваха всички граждани да ги подкрепят, а родителите на малки деца да донесат със себе си някои от играчките им, които ще оставят пред Областната управа.
Протестът ще бъде подкрепен и от Инициативния комитет в с. Ракитница.

Още новини