Начало Новини Актуално Граждани и кметове не хванаха вяра за невинността на военния полигон край Змейово

Граждани и кметове не хванаха вяра за невинността на военния полигон край Змейово

Актуално

С бурни аплодисменти от страна на граждани и кметове бяха посрещнати репликите на началника на полигон "Змейово" полк. Сергей Марков, че военният обект няма нищо общо с обгазяванията на Стара Загора и региона. Полковникът (за пореден път) твърдеше, че там се изпитват само боеприпаси и че това става само в светлата част на деня и никога в събота и неделя.

И също - че вярва само на компетентните органи (РИОСВ), а не на някой, който видял еди-кога си пушек от полигона, че чул взрив посред нощ и че му смъдяло на очите и гърлото. Кметовете на Сулица и Пъстрово не му останаха длъжници и детайлно обясниха какви тътени са чували местните хора и какви димове се виждали да се носят от военната обител. И че прикритата през годините истина е причината за човешки животи и похабената селскостопанска продукция.
Откакто започнаха обгазявания в Старозагорска област от 2004 г., за пръв път на 5 февруари т.г. настоящият областен управител Йордан Николов се престраши да събере на едно място 18 кметове на населени места край полигона, неговите стопани, представители на неправителствени организации и медиите. Николов запозна присъстващите с всички договорености, постигнати с министъра на отбраната Аню Ангелов, за пълен контрол над дейността на полигон "Змейово". Пет камери ще следят непрекъснато изпитанията на боеприпасите и всеки гражданин ще може да влиза и наблюдава в сайта какво се случва там. Мобилната измервателна станция на МО ще бъде свързана с РИОСВ и в реално време ще се следят показателите за замърсяване на атмосферния въздух. Договорен е и здравен скрининг за живеещите в селата около полигона и се изготвят списъци за непрекъснат 24-часов достъп на граждани на територията на военния обект. Сред тях ще бъдат и кметовете на близките села, които ще получават предварителна информация за дните и часовете на изпитания на боеприпасите. До месец май пък ще бъде възобновено космическото наблюдение над региона.
На въпрос на вестник Старозагорски новини защо станциите на РИОСВ, разположени в Ръжена и Остра могила, мерят само серен диоксид и азотни оксиди, екологът на община Стара Загора Маргарита Георгиева обясни, че при тях постъпват всички данни, но не ги наливали в сайта на общината(!?).
По време на петъчната среща в Областната управа неправителствените организации (с изключение на една) се обявиха срещу предложението на военния министър за излъчването на техен представител, който ще бъде на заплата към МО и ще информира гражданството за извършваните дейности на полигона. Спорът зацикли, след като стана ясно, че въпросният представител ще трябва да подпише декларация за опазване на държавна тайна. И заваляха въпроси за каква прозрачност става дума и дали който плаща, не поръчва музиката. Управителят на "Старозагорски новини" Йовка Николова се обяви и срещу монтиране на камери на полигона (които ще бъдат закупени с пари на данъкоплатците) с аргумента, че не изпитанията, извършвани там, са причина за обгазяванията в Старозагорско.
Председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Стара Загора д-р Георги Бакоев настоя за ясни критерии за предвидения здравен скрининг и подчерта, че предишните прегледи на децата са били формални. Към неговото мнение се присъедини и председателят на Асоциацията за защита на пациентите д-р Дунев, който поиска и съдебен процес срещу виновните за обгазяванията на региона.
Председателят на Съюза на българските избиратели Марин Станев изрази мнение, че някой използва обществеността за параван, а виновниците трябва вече да бъдат в съда. В тази връзка той връчи на представителите на медиите писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов. Неговият съратник Веле Радлев пък заяви в прав текст, че по времето на премиера Беров в България са внесени за унищожаване 100 000 тона остарели натовски боеприпаси, по времето на Иван Костов - 300 000, а при управлението на Симеон - много повече.
Явно битката за чист въздух на Стара Загора ще трае дълго и в нея ще се включат все повече граждани. С установяването на истината лично се ангажира и министър-председателят Бойко Борисов, който разпореди на лабораторията на БАН да вземе и изследва проби от почви, вода, плодове, зеленчуци, дори от бръмбари, ако трябва. "Или ми докажете, че полигонът "Змейово" не трови Стара Загора, или го закривам", отсече преди няколко дни генералът.

Още новини