Начало Новини Актуално График за поетапно спиране на прием на заявления за документи от сегашния образец

График за поетапно спиране на прием на заявления за документи от сегашния образец

Актуално

Във връзка с предстоящото стартиране на 29 март на Централизираната автоматизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на български документи за самоличност, за пребиваване и за управление на МПС, в звената, издаващи български лични документи в страната,  се въвежда се плавен график за постепенното ограничаване и  преустановяване на приема на заявления за издаване на български лични документи от сегашния образец.

Издаването на новите български лични документи стартира на 29 март, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР - Стара Загора. От 15 март (включително) няма да се приемат заявления за издаване на български лични документи на български граждани и чужденци с такса за обикновена услуга. Въвежда се плавен график за постепенното ограничаване и  преустановяване на приема на заявления за издаване на български лични документи от сегашния образец
Целта на въведения плавен график в звената Български документи за самоличност, Пътна полиция, Миграция при районните управления на Областните дирекции и СДВР, е да създаваде добра организация за административното обслужване и да улесни гражданите в поетапното въвеждане на новите български лични документи. В графика се предвиждат две основни стъпки: първата е постепенно ограничаване на приема на заявления за издаване на български лични документи от сегашния образец, а втората – прием на заявления за издаване на български лични документи от новия образец.
Припомняме, че с въвеждането на новата система ще се облекчи значително процедурата по прием на заявление за издаване на български лични документи. на гражданите ще им бъдат предоставяни безплатно разпечатани от системата заявления с попълнени данни и гражданите ще бъдат заснемани при подаване на заявлението.                
Постепенно ограничаване на приема на заявления за издаване на български лични документи от сегашния образец започва от 15 март
От 15 март (включително) не се приемат заявления за български документи за самоличност, за пребиваване и за управление на МПС - за български граждани и чужденци с  платена такса за обикновена услуга (до 30 дни).
От 15 до 23 март ще се приемат заявления за издаване на лична карта и паспорт на български граждани само за бърза (3 работни дни) и експресна услуга (8 часа).
От 17 март (включително) не се приемат заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и на български лични документи, издавани на чужденци с такса за бърза услуга. Само се връчват готовите документи от сегашния образец.
От 24 март (включително) не се приемат заявления за издаване на български документи за самоличност за български граждани и за бърза услуга. Остава само прием на заявления за издаване с експресна услуга.
На 25 март след 12 часа спира приемът на всякакви заявления за издаване на български лични документи от сегашния образец. След този час на 25 март (четвъртък) само ще се връчват готовите документи от сегашния образец.

На 26 март (петък) до 17.30 часа не се приемат заявления за издаване на български лични документи. Само ще се връчват готовите документи от сегашния образец.
Приемът на заявления за издаване на български лични документи от новия образец започва на 29 март
От 29 март (стартира приемът на заявления за издаване на българските лични документи на български граждани и чужденци от новия образец. Звената Български документи за самоличност в РУ, ОДМВР/СДВР, дирекциите БДС, Миграция и съответните й звена и структурите на Пътна полиция – СДВР/ОДМВР ще приемат заявления за издаване на  български лични документи на български граждани и чужденци само с такса за обикновена услуга.
От  6 април  ще започне приемът на заявления за издаване на български лични документи и по другите два вида услуги – бърза и експресна.

 

Още новини