Начало Новини Актуално Градус влиза във винарския бизнес

Градус влиза във винарския бизнес

Актуално

През 2009 г. производството на пилешко месо в страната падна с 24 000 т. Това беше една от най-тежките години за производителите след истерията около птичия грип. Намаленото производство и нелоялната конкуренция повлияха на производителите и много от колегите изчезнаха от пазара, казва управителят на птицекланица Градус Иван Ангелов.

- Господин Ангелов какво се случва на пазара на птиче месо в България?

– В момента пазарът е спокоен, нямаме очаквания за резки промени. Прогнозираме да бъде въведен още по-голям ред на пазара с влизането в сила на промените в Закона за животновъдство. Ръководството на Министерство на земеделието в лицето на министър Мирослав Найденов се ангажира да въведе ред в целия пазар на животински продукти в страната и аз вярвам, че това скоро ще се случи. До излизането на Закона за животновъдството нямаше ясни правила колко може да бъде несвързаната вода в месото. Това даваше право на определени преработватели да слагат повече вода в месото и така да го продават на потребителите. По този начин самите производители повлияха отрицателно на желанието на потребителя да консумира повече пилешко месо. Дори аз спрях да консумирам в заведение пилешко филе, защото има производители, които слагат 60 - 70% вода, примесена с консерванти и нитрати.

- Как потребителят може да познае кое месо съдържа повече несвързана вода?

- Първият признак за високо съдържание на несвързана вода е преди всичко необичайно ниската цена. Често на опаковките пише, че месото е окрехкотено. Това месо по принцип е пълно с нитрати, консерванти и най-вече с вода. Аз, като голям производител, съм на мнение, че не е нормално да се продава на потребителя вода с консерванти, вместо чисто месо. Слава Богу, промените в Закона за животновъдството слагат бариера на тези деяния, които се извършват от много преработватели и производители.

- Вярно ли е, че тази несвързана вода, с която са шприцовани пилетата на тези производители, може да бъде канцерогенна?

- Не точно водата, а консервантите, които се слагат в несвързаната вода могат да бъдат канцерогенни. Промените в Закона за животновъдството поставят точен регламент, според който максималното количество на несвързана вода не може да бъде повече от 5% във всички видове пилешки разфасовки и цяло пиле. Досега такова правило нямаше и всеки производител слагаше вода по своя преценка. С нетърпение  чакам да излезе и Наредбата към Закона за животновъдството, която определя начина на прилагане на този закон. Безразборните деяния на някои производители в предлагането на месо, пълно с несвързана вода реално пречат на големите играчи на пазара. Тези деяния  от една страна намалиха потреблението на пилешки продукти, а от друга доведоха и до намаление на цените на нашите продукти.

- Пречи ли на българските производители вноса на месо без ДДС от някои страни в Европейския съюз?

- Тъй като България е член на ЕС, при нас има свободно движение на стоки. Когато в една Полша ДДС-то е 4%, там спокойно си купуваш месо като физическо лице. Макар че е много съмнително едно физическо лице да си купи един тир месо, но това е практика, за която се знае от всички в България. Това физическо лице вкарва месото у нас, където то се продава без документ. Подобна практика има и от Румъния, откъдето фиктивни фирми закупуват големи количества месо, вкарват го в страната и после изчезват, без да платят какъвто и да било налог. Това е начин за ощетяване на бюджета и създава условия за нелоялна конкуренция.

- Намаля ли производството на птиче месо в България по време на кризата?

- През 2009 г. производството на пилешко месо в страната падна с 24 000 т. Това беше една от най-тежките години за производителите след истерията около птичия грип. Намаленото производство и нелоялната конкуренция повлияха на производителите и много от колегите изчезнаха от пазара. В този бранш бяхме свикнали да продаваме всичко, което произведем. През 2009 г. се наложи да продаваме много под себестойността на продукцията, за да реализираме добри продажби и да имаме приходи. Фирма Градус успя да запази обема си на производство и през миналата година. Това се дължи най-вече на доброто ни присъствие на  външните  пазари.

- Предвиждате ли промени в бизнеса си през тази година?

- Притежаваме 1200 дка. лозови масиви и стартираме производство във винарския бизнес. Основахме фирма Анджело Естейт и нашето вино ще  се появи на пазара до 3-4 месеца.

Интервю на Сашка Панайотова, в. Пари, 4 юни 2010 г.

Още новини