Начало Новини Актуално Градински център Разцвет подари 31 000 цветни насаждения на Стара Загора

Градински център Разцвет подари 31 000 цветни насаждения на Стара Загора

Актуално

Поводът за моето посещение в Градински център "Разцвет", Стара Загора, е колкото неочакван, толкова и достоен за уважение. Поради настъпилата финансово-икономическа криза се оказва по средата на месец май т.г., че Община Стара Загора няма възможност да закупи и заплати поръчаните още през ноември 2009 г. 31 000 цветни насаждения за парковете и градините на областния град.

Следват безуспешни вариации, комбинации, сълзи и пр. Накрая шефката на звено "Озеленяване" инж. Галя Караджова е принудена с безкрайно неудобство и болка да съобщи факта на собственика на фирмата Бойчо Стоев: "Тази година Стара Загора няма да се радва на никакви цветя...!"
30 минути след това г-н Стоев заявява, че фирма "Разцвет" подарява на своя град цялото заявено и произведено количество разсад, което е на стойност повече от 20 000 лева, пише вестник Старозагорски новини.
"Не искам да се говори за това, което сторихме - категорично заяви Бойчо Стоев още на прага на разсадника. - Близо две десетилетия Общината е наш клиент. Дошло е време ние да направим жест, правим го и толкоз. Важно е нашите съграждани да не почувстват, че са лишени от красота..."
За да приключа с неудобството, което изпитва този достоен мъж, искам да предложа, че е хубаво, когато минаваме край цветните лехи от далии, тагетис, салвия (пожарче), петунии, импациенс (циганче), бегонии и т.н. в целия град, да си спомним, че това е дар за нас и за децата ни, да се усмихнем и да благодарим.
Когато преди 20 години Бойчо Стоев създава фирмата, не е предполагал, че името "Разцвет" ще се наложи като водеща марка за производство на цветя в страната. Започнал първоначално с отглеждане на рязан цвят, той бързо прозрял, че бъдещето на цветопроизводството е в саксийните цветя и разсади.

На 6 септември 1989 г. отварят първия магазин за цветя, зареден от оранжериите в родното село Бъдеще. Оказва се, че цялата фамилия, начело с баща му, се занимава със земеделие. Цветарството започват през 1984 г. - рязан цвят и саксии.
Първото заложено и произведено цвете е гербер за рязан цвят, после - хризантема, карамфил и т.н., докато се стигне до сегашните над 160 вида, а всеки вид има поне 20 цветови разновидности.
"Може да се каже, че сме лидер в България по цветопроизводство, основно на саксийни цветя и цветни разсади. Започнахме да разширяваме и да подобряваме производството, натрупахме опит и контакти с най-добрите фирми в света за посадъчен материал, за семена, техника и т.н. - разказа г-н Стоев. - Специализирани сме в разсадопроизводство. В момента залагаме саксии на хризантема, известна в цяла България с ненадминатата си хубост, както и другата ни основна култура с резници от Етиопия - коледна звезда - бяла, оранжева, жълта, розова, червена и пр. Цветарството е изкуство, а не обикновено производство. Тънкостите се усвояват във времето с практиката. Ние и сега, въпреки опита ни, допускаме понякога грешки, но който не работи, той не греши."
"Бебетата-звездички" са в така наречената "родилна зала" - огромен зелен килим, подчинен на определена температура, влага и светлина. И тук компютърът, термоекраните и техниката са навлезли широко в засяването на семенцата, капковото напояване, торенето и т.н. След "звездите" следват цикламите, игликите, примулите и пр., които трябва да цъфнат за коледните празници...
Градински център "Разцвет" се намира непосредствено зад Метро. В производствената база от 20 000 кв.м оранжерии и 28 000 кв.м външни площи всяка година се произвеждат актуалните за всеки сезон цветя. Тук се трудят около 100 квалифицирани работници и специалисти. 5-има агрономи ръководят производствения процес. Операциите са възможно оптимизирани, като се върви по стъпките на световните производители във всяко отношение. 7-8 екипа осъществяват разносна търговия из страната, като зареждат различните селища.
"Конкуренцията е сериозна, но на българския пазар качеството на "Разцвет" е най-доброто. Ние сме най-едрите производители. Клиентите ни предпочитат, защото сме на удобно място, а цените ни са достъпни и продаваме най-евтино" - заявява с гордост Бойчо Стоев.  
Сред прелестната омая на петуниите и вербенките, мушката, сакъзчета, обички и калдъръмчета, стопанинът неусетно се върна назад в годините, при началото. Той е от старозагорското село Бъдеще. Завършил е машиностроително училище, но още 20-годишен започва да помага на баща си в земеделието. Промяната през 1989 г. го заварва с декар и половина отопляема оранжерия, което за онова време си е значителен успех. Бол трудности е преборил Бойчо Стоев - липса на материали и семена, за пари да не говорим... Но пък меракът и амбициите му са в огромни количества.

"Когато човек силно желае нещо и го отстоява, то се случва - споделя философията си Бойчо Стоев. - Господ ни е дал здраве, сили и разбирателство и вървим напред. Цветарското изкуство изисква много знания, професионализъм и любов. Но най-хубавото е, че се занимаваш с жива красота, която независимо от усилията ни дарява с много радост, настроение и самочувствие. Жените и цветята красят земята."
В "Разцвет" участва цялата фамилия начело със съпругата на Бойчо - Галина, синът Евгений, който е агроном, и дъщерята Доротея, която е икономист; снахата Маргарита е с френска филология и английски език и "движи" международните контакти, а зетят Петър също е икономист...,Като обем работата се увеличава много. Сформират се нови звена - пласмент, заготовка, производство, така че работа има и за износ...
"Има смисъл от това, което съм градил повече от три десетилетия. Прекарали сме много трудности... Преди 10 години за 10 минути фалирахме. Удари ни грозна градушка и 100% ни ликвидира - стъкла, продукция - всичко... Много драпане сме драпали, докато се измъкнем, но това е животът - борба. Ето сега и кризата, която свива пазара. Цветята не са от първа необходимост, но слава на Бога, че и от плиткия си джоб хората заделят за жива стока, за красота и настроение."
Ако искате да релаксирате, посетете Градински център "Разцвет". Тук ще ви срещне шумът от водопада, ще ви омая ароматерапията, ще се наситят очите ви на живи прелести. И за да се върнете отново, и пак, хвърлете монетка в езерото. Тук мечтите се сбъдват.

Още новини