Начало Новини Актуално Град Стара Загора - пак обгазен предпразнично

Град Стара Загора - пак обгазен предпразнично

Актуално

Наднормени нива на азотен диоксид са отчетени в ранните сутрешни часове във въздуха на Стара Загора на Лазаровден. В 04.00 автоматичната измервателна станция на РИОСВ, разположена в парк "Зеленият клин", е регистрирала превишение на средночасовата норма от 361.939 микрограма на куб.м, а в 05.00 часа - 334.624 микрограма.

Превишенията са съответно 1.8 и 1.6 пъти над прага за информиране на населението (200 микрограма на куб.м).
До обяд на 27 март от РИОСВ липсваше информация, а следобед на сайта им беше качено следното съобщение:
"Отчетените концентрации са с кратка експозиция и не създават риск за здравето на населението. Сформиран е екип от експерти за оценка и анализ на ситуацията. Извършват се проверки на източници на организирани и неорганизирани емисии на вредни вещества във въздуха. Обходен е районът около автоматичната измервателна станция и на около 150 метра източно от пункта се установи нерегламентирано запалване на хартиени, дървени отпадъци и изхвърлени мебели. Контролът на качеството на въздуха продължава. Не са регистрирани превишения по контролираните показатели, характеризиращи качеството на въздуха, от останалите мониторингови пунктове в селата Ръжена, Остра могила, Могила и град Гълъбово."
Вчера "Старозагорски новини" също извърши свое проучване и установи, че на около 200-220 м от автоматичната измервателна станция, в местността Бахчи-Бедечка, действително има изгорели един фотьойл, една табуретка и една дървена рамка от прозорец. Според гражданин, живущ в кв."Самара", този район поне от година е нерегламентирано сметище, на което се изхвърлят строителни отпадъци и битови вещи. Никой обаче не може да гарантира, че въпросните битови вещи са били запалени точно в нощта срещу Лазаровден. А ако пък това е било факт, защо станцията не е засякла завишени стойности на въглеродни оксиди, които също се отделят при горене на въпросните отпадъци?
Според едно изчисление на "Овергаз", направено през декември 2009 г., за да отчете автоматичната станция такива стойности на азотен диоксид, трябва да има източник, който продуцира около 16 000 тона от замърсителя на един час. Сиреч, ако се запали цяла фабрика с фотьойли. Другото просто намирисва на кофата с белина от с.Ръжена, дето усмърдя 20-30 кв.км в продължение на няколко дни.
Има и още него, будещо недоумение, което е свързано с обгазяванията и празниците. Най-големите азотни атаки над Стара Загора през 2009 г. бяха преди Коледа и Нова година. Сега случаят се потретва - преди Лазаровден. Някои старозагорци могат да видят в това зла орис, втори - божие наказание, но сигурно ще са единици тези, които ще свържат трите предпразнични обгазявания със случайността. Още повече, че и трите празника и респективно обгазяванията са в края на календарните месеци...

Още новини