Начало Новини Актуално Гръцката компания Актор предлага най-ниската цена за Лот 3 от автомагистрала Тракия

Гръцката компания Актор предлага най-ниската цена за Лот 3 от автомагистрала Тракия

Актуално

Гръцката компания „Актор" е предложила най-ниската цена за изграждането на Лот 3 от автомагистрала „Тракия". Това стана ясно след отваряне на ценовите предложения на участниците в търга. Гръцката компания предлага да построи участъка между Нова Загора и Ямбол с дължина 36 км за 111.6 млн. лв. без ДДС.

Компанията предвижда изграждането на 1 линеен километър да струва 1.9 млн. евро с ДДС. Бюджетът, заложен от министерството на регионалното развитие, предвижда тази сума да е 3 млн. евро, информира вестник Пари. Предложението на гръцката компания не е дъмпингово, тъй като не е по-ниско с 30% от средната предложена цена на останалите допуснати кандидати, която е 2.66 млн. евро, коментира министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Консорциум „Български автомагистрали - Лот 3" е предложил 131.4 млн. лв. Сумата на консорциум „Рубау - Пътстрой" е 151.9 млн. лв., сдружение „Тракия III" предложи 164.9 млн. лв. Цена от 121.8 млн. лв. предложи сдружение „Конструктор - Балканстрой", а „Щрабаг" - 187.9 млн. лв. Най-високата оферта е на „Алпине бау ГМБХ" -191.6 млн. лв.
Решението на комисията за избор на изпълнител на Лот 3 трябва да* стане ясно до 27 май.
Общо 11 компании подадоха техническите оферти за изграждането на Лот 3. От тях комисията от АПИ е решила да отстрани четири фирми. Това са „Догуш" ЕООД, ДВ „Тракия Лот 3", обединение „Терна - Сиенит" и „Азеркорпу" АД от Азербайджан. Ценовите предложения на отхвърлените участници не бяха отворени. От комисията поясниха, че до 27 май ще е готов докладът за причините, довели до преустановяването на тяхното участие.
Започнала е процедурата за избор на изпълнител на строителния надзор на Лот 3 от „Тракия". Първата копка на този участък
трябва да бъде направена на 2 август.


* * *

Цената на 1 км магистрала падна до 1.57 млн. евро. Такава е цената, на която най-вероятно ще бъде построен участъкът от магистрала „Тракия" от Нова Загора до Ямбол. Цената е впечатляващо по-ниска в сравнение с договорите за предишните участъци. Трасето от Чирпан до Стара Загора струваше 2.6 млн. евро, a следващият участък до Нова Загора - 2.2 млн. евро за километър.

Очевидно сезонът на евтините магистрали е настъпил. Новата организация по провеждането на търговете и притисналата фирмите криза логично доведоха до тези по-ниски цени. Сега е времето за строителство на магистрали. Пари обаче няма. Това вече го знаят и децата. И все пак правителството успя да съкрати разходите на администрацията с 426 млн. лв. миналата седмица. Преди два дни успя да съкрати още 214 млн. лв. Вчера „затягането на колана" донесе още 115 млн. лв. За по-малко от седмица правителството намери начин как да икономиса 755 млн. лв. от предвиденото в бюджета. Това са приблизително 245 км магистрала.
Разбира се, че ситуацията в момента е извънредна. Решенията са болезнени. След време може да се окаже, че някои от тях са били прибързани. Важното обаче е, че правителството показа как може да действа в кратки срокове. В момента основният приоритет за управлението е да не увеличава дефицита. Вчера той не беше основен. Дано да не бъде и утре, коментира вестник Пари.

С действията си от последните седмици правителството само опроверга често използваното от негови представители обяснение „няма пари". Парите никога не са достатъчни, особено ако се харчат неразумно. Затова въпросът с имането и нямането на пари не е нищо друго освен въпрос на приоритети. Днес ни трябват пари за тютюнопроизводители, утре ще ни потрябват за хеликоптери. Отговорност на правителството е да прецени дали си струва да похарчи парите точно за това. Отговорност на правителството е и да реши откъде да съкрати разходи. Отсега нататък фразата „няма пари" вече няма да бъде достатъчно обяснение.

А сега да се върнем при магистралите. Повече живи хора, по-малко разходи за бизнеса. По-малко време за пътуване, повече приходи за туризма. Това е ползата от новите магистрали. Докато разходите за тютюнопроизводители и хеликоптери предизвикват различни оценки и сериозни съмнения за необходимостта им, даването на всеки лев за магистрали е широко одобрявано.
Ангажиментът на това правителство да завърши три магистрали до края на мандата си е сериозен на фона на свършеното преди. Попитайте хората наоколо си обаче и ще чуете, че строителството на магистрали е ужасно малко и ужасно бавно. Вчера правителството реши да не съкрати бюджета на МВР. Отказа да реформира този сектор и така лиши българските граждани от още няколко километра магистрала. Въпрос на приоритети.

Още новини