Начало Новини Актуално ГПЧЕ Ромен Ролан организира Еко уикенд в Стара Загора

ГПЧЕ Ромен Ролан организира Еко уикенд в Стара Загора

Актуално
Еко уикенд

Европейски училища за жива планета е програма на Световния фонд за дива природа (WWF), финансиран от фондация ЕРСТЕ. В програмата се включени учници от няколко източноевропейски държави. Ние, от 9 клас при ГПЧЕ Ромен Ролан, също участваме с проекта си Еко уикенд в Стара Загора, съобщиха организаторите.

Нашата цел е да организираме първия Екологичен уикенд в Стара Загора, в началото на пролетта (16-17 април) с включени разнообразни дейности и игри за всички наши съграждани, които желаят да се информират за екологичните проблеми и да приложат наученото, като същевременно се забавляват, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

На 16.април - първия ден от уикенда- ще се съберем в парк Аязмото в Стара Загора и ще организираме форум, където фирми и огранизации, подкрепящи природосъобразния начин на живот, ще представят на гражданите своите продукти (или дейности) и предимствата от тяхното ползване (или извършване). Ще има обособени пунктове(с шатри), за улеснение. Това ще информира хората, как да използват природните блага без да вредят на околната среда.

На Пункт „хранене” биомаркетът Organic Green House ще предложи на посетителите да се насладят на продукти, които са без съдържание на животински продукти. Освен това Велина, която е част от нашата група, ще сготви вкусни постни рецепти. А Николай от Зелени Балкани ще ще даде интересна информира за диворастящи плодове.
Пунк Транспорт ще бъде зает от велоорганизацията Велоеволюция. Участващите в нея ще направят презентация на предимствата от карането на велосипеди и ще повозят гостите на своето ремарке-каляска, разказвайки им Приказка за градската мобилност.

Интересно ще бъде предствен и Пункт Енергия. От Екологично сдружение За Земята ще представят енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници като устойчива алтернатива на конвенционалните начини на производство на енергия. Или с други думи – как ползването на „зелена енергия” е добре и за нас, и за природата.
Еко-изложби е пунктът, в който ще се изложат рисунки от Школата по изобразително изкуство към читалище Родина и малките гости ще имат възможност да рисуват с тебешири и боички, предоставени на място.

Ползването на биокозметика също е природосъобразно. Затова на Пункт Козметика Институт по розата и етеричномаслените култури и старозагорската верига аптеки Фрамар ще покажат своите продукти с мостри.
В Пункт Еко строителство Иван от Зелени Балкани ще демострира за различните видове екостроителство.
За загубата на биоразнообразие, причинено от човека, от Зелени Балкани са подготвили презентация, за да се включат в Пункт Биоразнообразие.

Пункт Рециклиране е с игри за малки и големи на тази тематика. Ще има викторина и тези, които докажат, че са научили най-много информация, ще получат награда.

На първия ден /16.април – събота/ ще бъде теглена и томболата за колелото- голяма награда от обявения конкурс за постни рецепти.

На 17 април – неделя Еко уикендът продължава, като във втория ден ще има възможност да се избира между две дейности.

Първата е разходка по обновента от учиниците на ГПЧЕ Ромен Ролан пътека, свързваща Стара Загора и село Ягода. Всеки желаещ  може да се включи  като се запише предварително на /16 април - в първия ден от Еко уикенда при организаторите/. По време на разходката, която ще трае 4-5 часа, любителите на природата ще се запознаят с местната флора и фауна и ще чуят беседа, водена от екскурзовод.

Втората дейност е почистването на река Бедечка. Голяма част от реката и коритото и са замърсени от различни опаковки, стари гуми за коли и всякакви други отпадъци. Затова нашата група реши да организира съвместно почистване на реката, в което всеки желаещ може да участва, като се запише предварително - отново на 16 април. За почистването ни помагат Еко клуб на ГПЧЕ Ромен Ролан и Община Стара Загора.

В днешно време все по-често се говори за консуматорското общество и какъв отпечатък оставя то върху планетата. Съществува все по-задълбочаващо се социално неравенство, където една малка част от населението тъне в разкош, а голямото множество хора едва преживява, боледува и дори умира от глад. Днес размерите на този проблем са такива, че той добива екологично значение. Когато се направи разчет на изразходваните ресурси и капацитета на планетата, се оказва, че ако всички хора разхищават като в развитите западни държави, планетата няма да стигне за всички. Европеецът се нуждае средно от 2,5 планети, за да поддържа начина си на живот, а  американецът – от около 4. Цифрите са притеснителни, проблемът е наистина значим, касае всички и трябва да се предприемат спешни мерки за промяна на тази статистика.

Още новини