Начало Новини Актуално Готвачи и певци мерят сили на фестивал

Готвачи и певци мерят сили на фестивал

Актуално
фестивал местността Мечи кладенец

Фестивал на българската песен и българските традиционни ястия ще се проведе в събота, 23 юли, на почивната база на Загора холдинг в местността Мечи кладенец край старозагорското село Пряпорец. Организаторите на фолклорното и кулинарно събитие са читалищата в селата Пряпорец, Змейово, Борилово и народно читалище Николай Лилиев - 2005 в Стара Загора.

Проявата, в която се очаква да се включат двайсетина самодейни състава и 22-ма кулинари, ще се състои със съдействието на Община Стара Загора и кметствата на трите села.
Вече са потвърдили участие групи от шест общини – Стара Загора, Котел, Чирпан, Мъглиж, Гълъбово и Раднево.    
Предвидени са символични награди за най-добрите, а всеки от гостите ще може да опита от вкусните бабини гозби на майсторите, които ще участват във фестивала.

Според заявените ястия отсега е ясно, че сред тях ще са агнешки главички и гащен боб по змейовски, качамак, шаран по калояновски и пиле със сливи.
Към всяко ястие ще има информация от кой край е и как се приготвя.

Регламентът на фестивала позволява публиката също да опита от специалитетите, а музика на живо ще се грижи за фолклорното настроение, издадоха организаторите, които обещават проявата да се превърне в традиция.  
"Винаги сме искали да свържем традицията с културния туризъм, така го правим този път. Надяваме се да има интерес и да повторим фестивала на Сирни заговезни", каза Крум Георгиев, председател на Обществото за фолклор.

В съботния ден може да стигнете от Стара Загора до с. Пряпорец с градски автобус № 91, който минава по централните спирки на града около 8:15 часа. Обратно може да се върнете с автобус от Пряпорец в 16:00 ч.

Информация: вестник Новината

Още новини