Начало Новини Актуално Готов е водният проект на Дъбрава

Готов е водният проект на Дъбрава

Актуално

водоснабдяване

Готови сме за водоснабдяването на кв. Дъбрава, съобщи инж. Румен Райков, управител на ВиК-Стара Загора. Намерени са водоизточници с голямо количество питейна вода. Сега на ход е общината, която трябва да изготви и изпълни проект за създаване на мрежа. Между 500 хил. и един милион лева ще струва начинанието.

През последните два месеца водното дружество е похарчило около 50 хил. лв. за предпроектни проучвания, пробни сондажи и пробно водоподаване. Анализът показва, че водата е годна за пиене, уточни инж. Райков.

Водоизточниците се намират в горната част на квартала, което дава възможност и за гравитачно водоснабдяване. Дебитът им е 4 литра в секунда, а за водоснабдяването на хората в Дъбрава са необходими около 0.5 л в секунда.

Не искаме да вдигаме цената на водата, но след като токът отново поскъпва от първи юли, нямаме друг вариант, каза още водният шеф. Въпреки въведените мерки за енергийна ефективност, тунинговане на помпите на водопровода от село Ягода, чрез които са спестени 8.2 млн. квтч електроенергия, дружеството е платило 1.2 млн. лв. повече за ползван ток. Все още не е решен проблемът за пускането в експлоатация на два малки ВЕЦ-а, чрез които също ще се намаляват разходите.

Новата цена на водата ще стане ясна през юли. Сега се правят разчети, предложението ще се даде в ДКЕВР и държавният регулатор ще се произнесе по него.

Информация: вестник Новината

Още новини