Начало Новини Актуално Горяха 100 дка борови гори над кв. Лозенец и Трите чучура - север

Горяха 100 дка борови гори над кв. Лозенец и Трите чучура - север

Актуално

Горски пожар избухна вчера сутрин и бързо се разпростря върху 100 дка от боровите гори над кварталите "Лозенец" и "Трите чучура - север" в Стара Загора. Сигнал за бедствието беше получен от Оперативния център на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОУ ПБЗН) в 08.49 часа чрез телефон 112.

В гасенето веднага се включиха началникът на управлението комисар Стоян Колев и огнеборци с три специализирани коли, пише вестник Старозагорски новини.
"Огънят се е разпрострял върху голяма площ. Подозираме, че някой пали постоянно нови огнища. Снощи дежурните екипи, които патрулират през пожароопасния сезон, са забелязали около 50 квадратни метра горяща площ и веднага са угасили огъня. Към 7.00 часа пожарът се е разгорял наново. Към 16.00 часа огънят, локализиран тук, бе потушен напълно. На друго място обаче се е разгорял нов... ", съобщи директорът на Държавното горско стопанство Севдалина Иванова преди приключване на редакционния ни брой. Тя допълни, че над 20 служители са се включили в гасенето със специализирани коли на горското стопанство в Стара Загора. На добра воля са се включили и коли на горските стопанства в Мъглиж и Чирпан.
Намясто пристигнаха областният управител Недялко Недялков, кметът Живко Тодоров, зам.-кметът Йордан Николов и 30 служители от Отдела за опазване на обществения ред и управлението при кризи, които подпомагаха ограничаването на стихията. Община Стара Загора осигури минерална вода и храна за участниците в гасенето на огъня.

В помощ при гасенето на пожара бригаден генерал Петър Петров изпрати военнослужещи от Втора Тунджанска лека пехотна бригада на мястото на инцидента, съобщи майор Веселин Василев от 38-ми механизиран батальон към бригадата: "Вероятната причина за възникналия пожар е човешка намеса! 57 души от нашия батальон се включиха в гасенето с 3 товарни машини, УАЗ и линейка. Изключително доволен съм от екипната работа с много добра координация между служителите на МВР и ПБЗН. В гасенето се включиха и граждани доброволци."

Намясто работиха още пет водоноски на "Нелсен чистота" с обща вместимост 70 тона вода, които подпомагаха работата на пожарникарите. Заради съмненията за умисъл районът бе наситен с полиция. Извършваха се мащабни охранителни действия. Проверявани бяха всички подозрителни лица.

гори пожар

Още новини