Начало Новини Актуално Горските пожари замениха незаконната сеч

Горските пожари замениха незаконната сеч

Актуално

През изминалата седмица служителите на Държавното горско стопанство (ДГС) - Стара Загора, участваха в гасенето на два пожара, съобщи за медията ни лесничеят в стопанството инж. Кънчо Танчев. На 21 март т.г. пожарната кола на горските служители (която събира 400 литра вода) е участвала в гасенето на пожар в близост до Телевизионната кула.

Огънят се е разпалил по вина на гражданина З.И., който имал вила в местността. Той разчиствал сухи треви и храсти и ги подпалил, което е изрично забранено. Съседи, забелязали дима, са сигнализирали Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението в Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.
На 24 март, съвместно със старозагорските пожарникари, горските отново са участвали в погасяването на низов пожар в района между с. Борилово и кв. Дъбрава. Огънят e обхванал 5 декара общинска земя. Три от тях са били земеделски ниви, а останалите два - гори от габър и цер. Благодарение на бързата намеса на огнеборците пожарът е бил потушен навреме, информира инж. Танчев. Според него огънят отново е тръгнал от паленето на сухи треви и храсти.

През изминалата седмица няма издадени aктове за незаконна сеч, заключи още лесничеят: Явно затоплянето на времето е поспряло нарушителите, но пък започнаха пролетните пожари. Те са предизвикани най-често от изгарянето на сухи треви и човешка небрежност.

Още новини