Начало Новини Актуално Горски стражар ръководил бракониерска група за незаконна сеч и търговия на дърва

Горски стражар ръководил бракониерска група за незаконна сеч и търговия на дърва

Актуално
Стара Загора

Криминалисти заловиха 5-членна група, осъществявали нерегламентиран добив и търговия с дърва за огрев в Павелбанско. Сред задържаните е и служител на горската стража, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Стара Загора.

Южно от язовир Сибея, в землището на с.Осетеново, казанлъшките криминалисти са заловили в момент на незаконно транспортиране на дървесна маса А.М., на 37 г. и спътниците му - Д.А., на 30 г., връстника му С.Г. и А.А., на 23 г. - всички от с. Осетеново. При извършения оглед на управлявания от А.М. товарен автомобил ГАЗ е установено, че камионът е натоварен на 8 куб. м дъбови дърва за огрев, без редовен документ, удостоверяващ законния им произход, и без горска марка. Към предната му броня е била прикрепена с тел регистрационна табела, издадена за друго МПС - лек автомобил ВАЗ, който е собственост на един от задържаните. Още 8 кубика дървесна маса, без необходимите документи, са намерени в дома на 65-годишна жена от с. Осетеново, а на “временен склад” в гората край селото са открити отсечени и подготвени за извозване около 16 куб. метра дърва за огрев. 
В хода на разследването е изяснено, че лицата са част от престъпна група организирана и ръководена от 39-годишния М.А. – служител на Държавно горско стопанство - Павел баня.  От началото 2010 г. те са извършвали незаконно добиване, транспортиране и търговия с дърва за горене от около 20 дка държавен горски фонд. Първоначално сечта е извършвана в участък, определен за приоритетно снабдяване на постоянните жители на селото с дървесина, по “такса на корен” в рамките на определен лимит. Вместо да прилагат регламентираните от законната процедури за добиване и извозване на дървесина по такса на корен, горският стражар и съучастниците му предлагали на хора от селото дърва за огрев на цени по-ниски от пазарните, но с от 25 до 40% по-високи от фиксираните, като прибирали разликата. Сечта и извозването били осъществявани от физически лица, като са пренебрегвани всички нормативни изисквания – издаване на позволителни за сеч и извозване, поставяне на горски марки и т.н. Установено е, че групата е организирала и извършила добив на дървесина от горския фонд и извън регламентирания район.  
Образувани са досъдебни производства. С прокурорско постановление на горския стражар е взета мярка – задържане за 72 часа. Работата по изясняване и документиране на случая продължава. 

Горски стражар ръководи група за незаконна сеч и търговия на дърва Арестуваха организирана група бракониери на дърва за огрев

Още новини